

Met nog een paar weken te gaan maakt vrijwel heel Nederland zich op voor de zomervakantie. Een paar weken van pure ontspanning zonder baas of leraar die wat van je moeten. Ideaal om tot rust te komen, bijvoorbeeld met een goed boek. En als hardloper wil jij natuurlijk wat relevants lezen.
In dit artikel tien boeken over hardlopen die meekunnen in de koffer.
De mens als duurloper
Historicus en topatleet Jan Knippenberg geeft in De mens als duurloper de historische achtergronden van het duurlopen weer. Hij plaatst de ultra-lange afstandsloop in het perspectief van de cultureel-historische ontwikkeling. Na een boeiende beschrijving van de duurloop in de niet-Europese culturen – de Bushmen en vooral de Tarahumara Indianen in Zuid-Amerika – waarbij afstanden van honderden kilometers werden afgelegd, belicht hij de ontwikkeling van de duurloop in de Europese cultuur. Een fascinerend boek, dat aanzet tot nadenken over de relatie tussen prestatie en geestelijke ontwikkeling.
Niet de race maar de reis
Hoe is het om in je eentje dwars door Engeland, Wales en Schotland te rennen? Ultraloopster Jolanda Linschooten deed het. Ze liep in zes weken een trailrun van 2000 km, in de eenzaamheid van de ruige natuur, door weer en wind.
Food2Run
Gezonder eten, sneller lopen. Een sportief kookboek met wedstrijd- en marathontips. Van advies over optimale voeding voor lopers, info over de keuken van de wereldtop, langs wetenschappelijke studies, naar een eenvoudige manier om elke dag, inclusief de wedstrijdweken, gezond te eten. De lekkere gerechten in food2run, met energierijke maaltijden en energiesnacks voor de wedstrijd, herstelsnacks en herstelmaaltijden achteraf, en verwenhapjes voor speciale momenten, voldoen allemaal aan wat je als loper nodig hebt.
Running like a girl
Bridget Jones meets Dolf Jansen Gedesillusioneerd door het krachthonk en het geyoga beu besloot Alexandra Heminsley te gaan hardlopen. Ze koesterde hoge verwachtingen: de kont van een atlete, het middel van een supermodel, de snelheid van een gazelle. De eerste poging verliep niet bepaald goed. Zes jaar later heeft ze op twee continenten vijf marathons gelopen. Haar vader zei het al: je loopt evenzeer met je hoofd als met je benen. En daarom is dit een boek over hardlopen dat niet alleen maar over hardlopen gaat.
Running Buddha
Wat kunnen meditatie en hardlopen voor elkaar betekenen? Veel, volgens Sakyong Mipham. Hij ziet een natuurlijk verband tussen beide: allebei draaien ze om training van lichaam en geest. En ze versterken elkaar. Miphams aanwijzingen kunnen niet alleen je looptechniek verbeteren en verdiepen, maar maken elke hardlooptraining tot een rijke en betekenisvolle ervaring.
De koploper
Hardlopen is een mooie metafoor voor schrijven. De eenzaamheid, het vereiste doorzettingsvermogen en de uiteindelijke roes die optreedt bij het lopen én het schrijven zijn uiterst vergelijkbaar. Veel schrijvers voeren dan ook hardlopers op in hun verhalen.
Max Dohle verzamelde in De koploper de mooiste verhalen uit de wereldliteratuur over hardlopen. Zo ontbreekt de eenzaamheid van de langeafstandloper van Alan Sillitoe niet, maar Dohle vond ook nooit eerder in het Nederlands vertaalde verhalen over bedrog, succes, liefde, humor en humeur. En steeds is hardlopen de rode draad.
Oscar Pistorius. Het ware verhaal
In ‘Oscar Pistorius. Het ware verhaal’ schetst journalist John Carlin de opmerkelijke sportcarrière van Pistorius, de Blade Runner, en het verloop van de geruchtmakende rechtszaak. Pistorius is veroordeeld voor de dood van zijn vriendin, het model Reeva Steenkamp. Oscar Pistorius werd geboren met een zeldzame botafwijking en toen hij elf maanden oud was, werden zijn beide onderbenen geamputeerd. In 2012 schreef hij geschiedenis door deel te nemen aan de 400 meter op de Olympische Spelen in Londen. Pistorius was een absolute held in zijn vaderland Zuid-Afrika, tot de fatale schietpartij op 14 februari 2013. John Carlin sprak met vrienden en kennissen van Pistorius, met zijn advocaten en met zijn ouders en zijn zusje. Met ‘Oscar Pistorius. Het ware verhaal’ schetst hij het bewogen levensverhaal van Pistorius tegen de achtergrond van het veranderende Zuid-Afrika.
Waarover ik praat als ik over hardlopen praat
In 1982 verkocht Haruki Murakami zijn jazzclub om zich geheel aan het schrijven te wijden. Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. Al een jaar later rende hij van Athene naar Marathon. In dit boek, na tientallen wedlopen, triatlons en door de pers bejubelde boeken, onderzoekt hij de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven – en op zijn werk. Hij gunt de lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken: van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, tot zijn grootste triomfen en teleurstellingen.
Het Blauwe Uur
Op een vroege ochtend staan zeven hardlopers aan de voet van de grootste duin van Nederland. Het zijn vooral beginners. Vier uur later komen ze via dezelfde duin de bewoonde wereld weer in. In de tussentijd hebben ze hardgelopen, in het donker en in stilte. Geen van hen had gedacht dat zomaar, met nauwelijks training, te kunnen. Bijna de helft van de Nederlanders loopt hard – in de sportschool, buiten, sommigen een blokje om, anderen marathons. Het blauwe uur is een inspirerende runner’s companion die laat zien dat lang hardlopen gemakkelijker is dan we denken, dat iedereen het kan. En niet per se met dichtgetimmerde trainingsschema’s en afgemeten afstanden, maar door simpelweg te beginnen en door te lopen tot de eindstreep. Het blauwe uur is absolute herkenning en erkenning voor renners en de ultieme motivatie voor beginners.
Ik ren dus ik ben
Wie een hardloper spreekt, wordt deelgenoot van looptijden en afgelegde afstanden. Wie een hardloper laat schrijven, komt in een wereld van vriendschap, doorzettingsvermogen, de pijn van verliezen, de pijn van nét niet winnen, de euforie van net wél winnen, natuur, gezondheid, uitputting, quasiwetenschappelijke methodes, prachtige lijven, valse erfhonden, onverwachte aanmoedigingen, steentjes in de schoenen, lichamelijke ongemakken, overbodige rugzakjes, eerste stappen, laatste meters, opstaan en weer doorgaan. Wie een hardloper leest, begint spontaan zelf te joggen. Cabaretier Pieter Jouke, bundelde de beste hardloopverhalen van bekende en minder bekende renners. Met bijdragen van o.a. Bram Bakker, Bert Brussen, Joep van Deudekom, Jochem van Gelder, Ronald Giphart, Dolf Jansen, Jan Lammers, Toine van Peperstraten, Art Rooijakkers, Jack Spijkerman, Dennis van de Ven en Leon Verdonschot.
Alle boeken zijn bij onder meer bij bol.com te koop.
Image: Flickr / cc
Jeffrey
jun 18, 2015 at 20:26
Fijn al deze toppers op een rijtje! Na “altijd verder” van Dolf Jansen zocht ik een nieuw boek om aan te beginnen.