

Adidas heeft zichzelf de afgelopen maanden flink in de kijker gespeeld. Natuurlijk was daar vorig jaar februari de lancering van de Boost-technologie en afgelopen oktober presenteerde de Duitse sportgigant een smartwatch (lees de review). En dan was er ook nog het leidende voorwerp van dit artikel; de Adidas Springblade. Sinds augustus vorig jaar verkrijgbaar in de VS, nu ook in Nederland. Ik had de mogelijkheid om de Adidas Springblade te testen, in dit artikel mijn ervaring.
Blades
Mocht je nog niet bekend zijn met de Adidas Springblade. Het uiterlijk is something else. De schoen is namelijk uitgerust met zestien ergonomisch geplaatste blades die tijdens de verschillende fases van de afwikkeling allemaal support bieden. De blades zorgen voor demping en geven extra stuwkracht tijdens de afzet.
Bovenwerk
De looks van de zijn best cool, de pasvorm fijn. Het Techfit-mesh bovenwerk is elastisch, ademt en sluit goed aan om de voet. De trademark Adidas-strepen zorgen dat het bovenwerk ook goed op de wreef aansluit. De achterkant is uitgerust met een hielkap die voor extra support zorgt en de hiel op z´n plek houdt.
Kort en vervelend
Vloog ik door de wolken met de Adidas Springblades? Nee, helaas. Mijn ervaring met de schoen is kort en vervelend. Ik heb slecht één testrondje van tien kilometer kunnen lopen. Op de helft kreeg ik last van mijn knie en heb sindsdien het niet meer aangedurfd om nogmaals op de schoenen te lopen. Ik heb door de jaren heen nog nooit last gehad van mijn knie. Nu bijna twee weken later heb ik er twee wedstrijden voor moeten laten schieten en extra rust moeten nemen.
Waarom kreeg ik last van mijn knie?
Naar alle waarschijnlijkheid omdat ik op meerdere momenten tijdens de run bij de afzet steeds een klein beetje weggleed. Ik liep na een regenbui, de straten waren nat. Dit combineerde voor mij niet goed met de blades.
Ongemakkelijk
Tijdens de eerste en enige testloop was ik niet helemaal overdonderd van de blades, de door Adidas beloofde extra energie bleef uit. Hierdoor werd het een best ongemakkelijk loopje. Het enige wat nog voor een zacht randje zorgde was het inlegzooltje. Wat ik me wel kan voorstellen is dat naarmate het aantal kilometers toeneemt, de stijfheid van de blades afneemt en daardoor het geheel wat soepelere aanvoelt en de ervaring daardoor prettiger wordt.
Gewicht
De blades maken van de Adidas Springblade een zware jonge, met 410 gram (1/2 paar, gewogen op keukenweegschaal) is het ruim honderd gram zwaarder dan bijvoorbeeld de maximalistische Hoka One One Bondi die 300 gram weegt.
Doorontwikkeling
Dit artikel is gebaseerd op mijn ervaring, slecht tien kilometer. Ik kan je dan ook geen gegrond advies geven over de Adidas Springblade. Is het echt de innovatie die Adidas beweert of meer een gimmick? Ik ben je het antwoord schuldig. Wat ik wel denk is dat Adidas het Springblade-concept nog verder gaat doorontwikkelen. Een tweede iteratie zal daarom mogelijk lichter worden, minder stijf en wie weet ook wel een oplossing hebben voor het wegglippen op natte straattegels.
Adidas Springblade is voor €180 online te koop via adidas.nl.
Arie
mei 19, 2014 at 16:11
De Schoen is zeer zeker een innovatie in positieve zin,loopt zeer lekker in dagelijks gebruik,met hardlopen rekening houden met afzet.
Soort katapult effect met afzet,maar went snel.
Deze schoenen(Profiel) zijn zeer zeker niet geschikt voor gladde oppervlakken,zoals Tegels binnen,of regen buiten.
Wel echt n aanrader als je van lekker lopen houdt,loop zelf t liefst dagelijks op Adidas Barefoots(die schoenen met tenen),maar vaak kan ik de verleiding niet weerstaan op me Springblades aan te trekken.
Springblades echt n verbetering t.o.v.. de Bounce serie.