Connect
To Top

Waarom de afstand van de marathon 42,195 kilometer is

Ken je die van de Griekse boodschappenjongen, twee Fransmannen en de Britse koninklijke familie?

Waarom de afstand van de marathon 42,195 km is

Achter de 42,195 kilometer van de marathon zit een prachtig verhaal.

Het aantal Nederlanders dat regelmatig zijn of haar hardloopschoenen aantrekt is zoals je waarschijnlijk wel weet enorm gestegen in het afgelopen decennia. Hardlopen is hot en de marathon profiteert ervan.

Maar waarom is de afstand van de marathon 42,195 kilometer en niet gewoon een mooie ronde 40, 45 of 50 kilometer?

Griekse boodschappenjongen Pheidippides

De afstand van de marathon heeft alles te maken met de Griekse legende omtrent de boodschappenjongen Pheidippides. Hij liep in 490 voor Christus van Marathon naar Athene om te vertellen dat er was gewonnen van de Perzen. Enige discussie omtrent deze heldendaad is er wel. Sommige geschiedkundige beweren namelijk dat Pheidippides nooit van Marathon naar Athene is gelopen.

Of het nu wel of niet waar is. Pheidippides is de grand daddy van de marathon.

Als je de marathon vergelijkt met andere hardloopwedstrijden dan is het een buitenbeentje. Bij vrijwel alle andere hardloopafstanden houden van mooi afgeronde getallen, maar de afstand van de marathon is 42 kilometer en 195 meter.

Waarom is de afstand van de marathon exact 42,195 kilometer?

Daarvoor moeten we naar 1896, toen Pierre de Coubertin en Michel Bréa met het idee speelden om een groots internationaal sportevent (we kennen het nu als de Olympische Spelen) te organiseren. Onderdeel van dit event zou een hardloopwedstrijd van 40 kilometer zijn ter ere van Pheidippides.

Bedankt, Britse koninklijke familie

Na drie succesvolle edities van de Olympische Spelen streek het circus in 1908 neer in London. Wederom stond de marathon op het programma. Parcours was zo’n veertig kilometer (men nam het toen niet zo nauw) en liep van Kasteel Windsor naar het Olympisch Stadion.

De koninklijke familie was het echter niet eens met de laatste fase van de route.

Het idee was om de deelnemers via de royal entrance het stadion te laten binnenkomen, maar voor het zicht van de royals was het beter om dit via de tegenoverliggende ingang te laten lopen. Natuurlijk werd dit verzoek gehonoreerd. In de aangepaste versie finishte de lopers pal voor de tribune van de Britse koninklijke familie. En daarmee werd de afstand van de marathon bepaald op 42,195 kilometer.

De Amerikaan John Hayes won de marathon trouwens. Hij wist het 42.195 meter lange parcours in een zeer respectabele 2:55:18 uur af te leggen. Daarmee finishte hij een kleine minuut voor de Zuid-Afrikaan Hefferon en twee minuten voor landgenoot Forshaw.

Snelle marathonlopers

Ondanks dat je tegenwoordig met een marathontijd van net onder de drie uur bij lange na niet meer in de buurt komt van een podiumplaats, leverde John Hayes toen in Londen een prestatie van formaat.

Het verloop van het marathonwereldrecord is indrukwekkend.

In ruim 108 jaar is men over de afstand van de marathon ruim 50 minuten sneller gaan lopen. Op het moment van schrijven is de Keniaan Dennis Kimetto houder van het wereldrecord. In 2014 liep hij de 42,195 kilometers van de marathon in slechts 2:02:57 uur (Berlijn).

Benieuwd naar de tien snelste marathontijden ooit gelopen? Tipje van de sluier: het zijn allemaal Oost-Afrikanen. Check hier een actueel overzicht van de snelste marathonlopers ter wereld.

Eerste olympische marathon voor vrouwen

De eerste olympische marathon voor vrouwen werd pas in 1984 voor het georganiseerd. De Olympische Spelen in Los Angeles had de eer om de snelste dames ter wereld te ontvangen. Joan Benoit won uiteindelijk het goud, de Amerikaanse kwam in 2:24:52 uur over de finish.

De marathon heeft een rijke historie en is daarom wat ons betreft een fantastische afstand om te lopen. Dat jij en ik exact 42,195 kilometer afleggen is te danken aan een Griekse boodschappenjongen, twee Fransmannen en de Britse Royal Family.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Koffiepraat