Connect
To Top

Race Report: Ameland Adventurerun 2013

Ameland Adventurerun is een sfeervolle maar zeker ook uitdagende halve marathon op het Waddeneiland Ameland. Met strand, bos, duin en asfalt is het een zeer divers parcours waar menig stadswedstrijd jaloers op is.

Afgelopen weekend was ik met negen loopmaatjes op Ameland voor de Ameland Adventurerun, een uitdagende halve marathon over het strand, door het bos én pitoreske dorpjes.

Verre van een snel parcours, toch besloot ik om één van mijn doelen na te streven; een halve marathon onder de 1:30. Afgelopen mei liep ik – net nadat ik was hersteld van mijn kuitblessure – 1:33 tijdens de halve marathon van Leiden. Gezien de trainingsomvang van de afgelopen maanden en een uitstekend resultaat tijdens de Marathon van Eindhoven (3:09:55) moest een tijd onder de 1:30 zeker tot de mogelijkheden behoren. Maar de wedstrijd heet niet voor niks adventurerun. Met ruim vijf kilometer over het strand, twee strandopgangen en een aantal kilometers door bos en duin kan het parcours van de Ameland Adventurerun best omschreven worden als uitdagend. Daarbij is het december en zijn slechte weersomstandigheden eerder regel dan uitzondering. Met andere woorden: minimaal drie minuten van mijn pr aflopen is pittig.

Route Ameland Adventurerun

Route van de 10e Ameland Adventurerun

Een halve marathon onder de 1:30 betekent een gemiddelde kilometertijd van 4:15 minuten. Een tempo waar ik onder normale omstandigheden niet heel erg bang van word.

Start

Wanneer het startschot valt schieten de wedstrijdlopers weg, de amateurs moeten dan nog even wachten. Het voelt een beetje alsof wij op jacht gaan naar hun. Zodra ook mijn startvak in beweging komt, schiet ik naar voren en probeer ik direct zoveel mogelijk lopers in te halen. Iedere wedstrijd weer een frustrerende en energievretende bezigheid, maar gelukkig zijn het geen Damloop-praktijken. Ik moet maar eens gaan nadenken over een wedstrijdlicentie.

Van het Kwekerijbos door naar het strand

De eerste kilometers lopen via het dorp naar het Kwekerijbos. Op meerdere momenten slip ik weg, trailschoenen waren hier geen overbodige luxe geweest. Het bochtige parcours en de modder zorgen ervoor dat ik flink moet aanpoten om de gewenste 4:15 minuut per kilometer te halen. Al snel volgt het strand, wat er gelukkig goed bij ligt. Het is hard en nog niet volledig omgeploegd door duizenden lopers. Terwijl de lopers voor mij richting zee uitwaaieren, kies ik voor een stukje strand iets meer richting de duinen. Tot en met de eerstvolgende strandopgang kan ik goed doorpakken.

Eerste strandopgang is lastig, maar geen zware dobber. Direct volgt de afdaling waarmee de verloren tijd kan worden goed gemaakt. Na een klein stukje duinen dient het tweede stuk strand zich aan, dat met een zonnetje en wind in de rug prima vertoeven is. Sterker nog: het is warm en ik ben blij dat ik vandaag gekozen heb voor korte broek.

De tweede strandopgang is in vergelijking met de eerste wat lastiger, om deze te bereiken moet er wat geklauterd worden. Ook nu volgt snel de afdaling gevolgd door een glooiend stuk duinpad. Dit is ook het eerste moment dat ik echt te maken krijg met de wind. Wat een verschil in temperatuur met een aantal minuten geleden. Dit belooft wat voor het laatste deel langs de Waddenzee terug naar de finish in Nes.

Dijk

Eenmaal uit de duinen volgen een aantal relatief gemakkelijke kilometers over asfalt. Ondanks dat ik flink moet doorpakken, weet ik goed tempo te houden. Rustig aan passeer ik ook steeds meer lopers. Dit blijft een heerlijk gevoel en zorgt voor de nodige kracht en voldoening. De dijk is zoals verwacht keihard bikkelen. Wind vol tegen en niemand in de buurt om dit leed mee te delen. Ik richt mijn pijlen op een groepje van drie lopers die een paar honderd meter voor mij lopen. Rond 15 kilometer haal ik het groepje in. Even blijf ik hangen om uit de wind te lopen, maar besluit al vrij snel om de groep in te halen en verder te gaan in mijn uppie. Een loper gaat mee en haakt aan, maar moet weer lossen. Een blik op mijn GPS-horloge leert me dat ik inmiddels bijna negen seconden langzamer loop dan de geplande 4:15 minuten. Gelukkig is het einde van de dijk nabij.

Finish

De laatste kilometers van de Ameland Adventurerun lopen via Buren naar Nes. Vrijwel direct na de dijk hoor ik de omroeper van het event. Het inspireert me om nog eenmaal door te pakken. Alles te geven en de verloren seconden op de dijk terug te winnen. Het aftellen van de kilometers maakt het zwaar, maar wanneer ik na de laatste bocht op mijn GPS-horloge kijk verschijnt er een dikke glimlach op mijn gezicht. In 1:28:30 kom ik als 61e van de 1198 deelnemers over de finish van de 10e Ameland Adventurerun.

Data

Ondanks dat ik het volledige parcours heb gelopen, mis ik 400 meter. Metingen met andere devices (ik liep met het TomTom-sporthorloge) leverde ook verschillen op. Ik hou het op slim lopen.

Check de volledige uitslag van de Ameland Adventurerun op racetimer.eu.

Volgend jaar deelnemen aan de Ameland Adventurerun? Op 13 december 2014 zal de 11e editie plaatsvinden. Inschrijven kan vanaf 1 mei.

[sws_grey_box box_size=”100%”] Altijd als eerste de allerlaatste updates ontvangen van Runner´s High? Volg Runner´s High op Twitter, Facebook of Google+. [/sws_grey_box]

1 Comment

  1. Yvonne

    dec 17, 2013 at 05:57

    Nogmaals gefeliciteerd met je mooie tijd! Toppertje!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Races & Reports

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten