Connect
To Top

Het effect van voeding op hardloopprestaties

Scott Jurek, Christopher McDougall en Adharanand Finn delen hun visie over het effect van voeding op hardloopprestaties.

De afgelopen weken deelden we op maandagavond altijd heerlijke hardloopmuziek voor jouw volgende run. Vanavond gooien we het over een andere boeg, we delen wel audio met je maar geen muziek. In dit artikel een BBC Radio 4 uitzending dat in gaat op het effect van voeding op hardloopprestaties.

Aanleiding van de uitzending was een e-mail van een vaste luisteraar (en tevens fanatieke loper), die wilde wel eens weten wat andere lopers doen qua voeding. Voor de makers van het radioprogramma Food Programme de aanleiding om het onderwerp te onderzoeken.

Verschillende strategieën

Dat voeding een belangrijke rol speelt weten de meeste hardlopers wel, maar zoals te horen is in het radioprogramma is de hardloopwereld verdeeld in verschillende kampen. Enerzijds is er de traditionele koolhydraten-benadering, anderzijds zijn er de aanhangers van het low carb / high fat-dieet.

Beide kampen komen in het programma uitgebreid aan het woord. De koolhydraten worden vertegenwoordigd door Kevin Currell (voedingsdeskundige van het Britse Olympische team) en Adharanand Finn (auteur Hardlopen met de Kenianen), voor het LCHF-dieet komen Scott Jurek en Christopher McDougall (auteur Born to Run) aan het woord.

Persoonlijke kwestie

Elk dieet heeft zo z’n voors en tegens. De Kenianen winnen wedstrijd na wedstrijd op het koolhydraatrijke Ugali, terwijl Scott Jurek al jaren record na record loopt op een strikt plantaardig dieet. Uiteindelijk is er in deze discussie geen goed of fout, het is maar net waar jij je lekker bij voelt.

Download de volledige uitzending via bbc.co.uk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

More in Voeding

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten