

Bij iedere hardloopwedstrijd zie je ze wel: mannen met bloedende tepels.
Eerder bestempelden we bloedende tepels als een van de ongemakken van hardlopen. Het continue schuren van het shirt tegen de tepels is de boosdoener, maar wat kan je er tegen doen? Om een antwoord te krijgen op deze vraag riep ik de hulp in van de hardloopcommunity op Facebook en Google+.
In dit artikel de populairste methodes van mannen om bloedende tepels tijdens het hardlopen tegen te gaan.
Vaseline
Een simpele en goedkope oplossing om bloedende tepels te voorkomen is vaseline. Vooraf een dikke klodder op elke tepel is voor veel mannen standaard pre-wedstrijd (of lange duurloop) routine. Vaseline is trouwens niet het enige middel dat helpt. Op Facebook werd ook uierzalf als optie aangedragen. Nadeel van smeren: vlekken op je kleding.
Kleding
Kleding is onderdeel van de oorzaak, toch wordt het in mijn mini-onderzoek frequent als oplossing aangedragen. Draag geen katoenen shirts, dat is duidelijk. Investeer in een goed shirt dat strak zit zodat het zo min mogelijk beweegt. Idealiter kies je in de winter voor een strak thermoshirt. Nadeel van deze oplossing is het prijskaartje en dat het geen garantie is, zie bovenstaande afbeelding.
Afplakken
Veruit de meest genoemde oplossing is het afplakken van tepels. Schilderstape, Leukoplast, sporttape en special pleisters zoals nipguards zijn veel gehoorde methodes. Ook een relatief goedkope oplossing, maar heeft een aantal nadelen. De pleisters blijven niet altijd goed zitten en het verwijderen kan voor mannen met borsthaar pijnlijk zijn.
Résumé
Wij mannen staan niet machteloos in de strijd tegen bloedende tepels, er is wel degelijk iets tegen te doen. Afplakken met bijvoorbeeld Leukoplast is de meest aangedragen oplossing volgens de Nederlandse hardloopcommunity, gevolgd door vaseline en goede kleding dragen.
Heb jij nog andere oplossingen om bloedende tepels te voorkomen? Laat het weten door te reageren op dit artikel.
Jan Folkerts
jun 27, 2020 at 12:30
Zou een (dames) sporttop helpen tegen dit probleem?
Gerhard
mei 10, 2018 at 11:34
Sind een jaar draag ik bij hardlopen altijd een castelli core 3 mesh ondershirt, en ik heb geen last meer van irritatie en bloedende tepels. Daarvoor altijd irritatie vanaf een kilometer of 7. Bij castelli overigens altijd een maat groter nemen.
Bernard
mrt 11, 2018 at 15:46
Inspuiten met vloeibare pleister werkt ook heel goed.
Paul
sep 12, 2016 at 04:47
Ik draag tegen dit probleem het Kalenji (Decathlon) Kiprun T-Shirt. Het is speciaal ontworpen voor dit soort irritaties. Ze noemen dat ‘Equarea Protect’ Met dat shirt heb ik nergens last van. Er is ook een variant zonder mouwen. Die gebruik ik bij iets kouder weer als hemd. Aanrader!
geert
mrt 29, 2016 at 17:50
Normaal heb ik xl xxl . Maar loop onder mijn shirt met van die glade cool shirtje . Maat l . Iediaale oplossing had altijd zere tepels onder het lopen en om alles elke keer intesmeeren of afplakken is ook wat . Heb nooit geen last meer en zoon shirt voelt prettig om je huid
Tim Baks
mrt 5, 2015 at 07:30
Wow, 18 marathons. Goed bezig, Pieter! Kon je je een beetje vinden in de resultaten van mijn ‘onderzoek’? Gr. Tim – RH
pieter
mrt 3, 2015 at 17:14
leuk dat jullie mijn foto gebruiken bij dit item , na 18 marathons heb ik het nog niet geleerd
gr pieter
Tim Baks
feb 23, 2015 at 08:24
Uierzalf was naast vaseline inderdaad ook een van de genoemde smeermiddelen voor het tegengaan van bloedende tepels. En wow, zonder sokken in hardloopschoenen. Slechts een enkele schoen is daar voor mij voor weggelegd.
Gery Bouman
feb 22, 2015 at 21:12
Ik smeer altijd mijn tepels in met uierzalf. Nooit geen zere tepels meer. Ik loop ook altijd bloot-voets in de loopschoenen. Ook van tevoren de voeten goed insmeren met uierzalf. Nooit geen blaren. Er zitten wel meer schuurplekjes op je lichaam waar je last van kunt krijgen tijdens het lopen.
Gewoon van te voren goed in smeren met uierzalf. Wat betreft de vlekken, dat valt reuze mee. Gewoon goed wassen. Ik doe dit al meer dan tien jaar.