Connect
To Top

Dam tot Damloop ´12. Zwevend Naar Zaandam!

Met 50.000 hardlopers is Dam tot Damloop Nederlands grootste hardloopwedstrijd. De schijnwerpers zijn natuurlijk gericht op de top lopers. Net zoals vorig jaar wint de Keniaan Komen in een verbluffende 44:48. Bij de dames wint Sylvia Kibet  in een 51:42, wat zonder twijfel ook verschrikkelijk snel is. Maar de echte helden zijn de duizenden recreatieve lopers. Zij maken de Dam tot Damloop elk jaar weer tot een succes. Mijn Damloop was ondergeschikt aan mijn voorbereiding op de Amsterdam Marathon. 10 Engelse mijlen, een heerlijke afstand voor een tempoloop net boven marathontempo.

De start, let’s Go!!

Na 15 minuten in het startvlak te hebben gestaan, word ik om 13:15 weggeschoten. Mooi om te zien hoe al die enthousiasme in beweging komt . Eerste kilometers moet ik altijd mijn draai vinden. Niet alleen qua snelheid maar ook in de menigte. Bij de damloop is dat nog wat lastiger omdat je vrijwel direct na de start de IJ-tunnel in duikt. Op de weg naar beneden schieten lopers je aan alle kanten voorbij en deze kom je bij het klimmetje de tunnel uit allemaal weer tegen. Een onrustig begin!

Na de tunnel pak ik snel een lekker tempo van 4:35 min/km. Vergeleken met de top is dit no-way een snelle kilometer tijd. In vergelijking met de andere lopers wel. Ik stuit dan ook snel op langzamere lopers, ook aan de linkerkant. Voor degene die niet begrijpen waar ik het over heb. Regel bij hardloopwedstrijden is langzame lopers lopen rechts, snelle halen links in. Gros van de deelnemers zijn niet op de hoogte van deze regel en lopen fijntjes met afdeling of vriendinnengroep over gehele breedte van het parcours. Met opstoppingen en onnodige energie verspilling als gevolg. Een dergelijke situatie is wel inherent aan een massa loopevent als de Damloop. Met 50.000 deelnemers ontkom je er niet aan. Ik moet dan ook niet zeuren!

Half-way!

Kilometers schieten voorbij. Voordat ik het weet passeer ik het 8 km punt, half-way! Op een aantal drukke en smalle stukken na, weet ik het tempo redelijk stabiel te houden. De drankposten zijn altijd oppassen. Gekke en gevaarlijke situaties zie je ontstaan. Lopers die nog net niet hun picknickkleed neerleggen om uitgebreid te genieten van een bekertje sportdrank. Een aantal heb ik er daarom maar overgeslagen! Ook de tweede deel 8 km gaan heerlijk. Tempo blijft goed, geen verval!

Finish

Ik besluit de laatste mijl nog te versnellen. Dat het een goede tijd wordt en verbetering van mijn pr is zeker! In volle snelheid schiet ik de Peperstraat op. Ik finish klok een tijd van 1:12:53. Officiële tijd wordt met twee seconden naar boven aangepast. Daar kan ik ook nog wel mee leven.

Judgement

Zoals ik al eerder schreef was deze Damloop onderdeel van mijn marathon voorbereiding. De dag ervoor had ik dan ook gewoon mijn schema aangehouden en een snelle 32 km duurloop (4.52 min/km) gelopen. Met een dergelijke zware training in de benen was het nog maar de vraag of ik in een snelle tijd kon finishen in Zaandam. Het resultaat is inmiddels bekend. Goed tempo, geen verval en geen pijntjes of andere vervelende dingen. Ik ben in vorm en met nog vier weken te gaan is een goede eindtijd tijdens de TCS Amsterdam Marathon in zicht.

Ben erg benieuwd naar jou Dam tot Damloop. Hoe heb je het ervaren en heb je lekker gelopen?  Ben je tevreden over je eindtijd? Laat me het weten in de comments hieronder!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Races & Reports

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten