Connect
To Top

De beste gratis hardloopapps van 2012

Dit artikel stamt uit 2012, de huidige versies van de apps besproken in dit artikel, hebben in de afgelopen jaren andere vormgeving gekregen en er zijn verschillende nieuwe functies geïntroduceerd. Daarom is naar alle waarschijnlijkheid de inhoud niet meer relevant.

Ik ben dit onderzoek gestart met een selectie te maken van de vijf populairste gratis hardloopapps in de android app store. Endomondo, Runkeeper, Nike+, Looptijden en Runtastic zijn daaruit gekomen. Vervolgens heb ik elke week een nieuwe app getest. Mijn bevindingen per app heb ik steeds hier op www.runners-high.nl geplaatst.

De beste hardloop apps van 2012

Lees hier de individuele recensies van de hardloop apps.

Over het algemeen zaten er geen super slechte hardloop apps tussen. Met alle vijf de apps is op redelijk eenvoudige manier een duurloop te registreren. Looptijden en Runtastic scoren hier het minst, omdat ik tot twee toe bij Looptijden problemen had met de registratie en Runtastic kreeg ik met geen mogelijkheid mijn workouts geüpload. Het echte verschil wordt dan ook uitgevochten bij de extra functies en opties.

Alle vijf de hardloop apps trekken de functionaliteiten ook online door, veelal om de workouts te analyseren. Maar ook te connecten met vrienden en settings te wijzigen. Hierin zijn echter wel flinke verschillen te zien, zo richt Looptijden (looptijden.nl) zich op de hardloper met o.a. uitgebreide schema’s. Runkeeper en Endomondo zitten in hetzelfde vaarwater en positioneren zich meer als Facebook voor sport. Nike is de laatste tijd enorm aan het blazen en probeert zich te positioneren als een community. Nike+ is meer dan alleen een app, de techniek wordt nu ook standaard in de nieuwe serie hardloopschoenen verwerkt. Tech meets sports!

Runtastic is was mij betreft de minste app, Endomondo erg compleet. Goede feature van Runkeeper is dat de audiocoach volledig kan worden bepaald. Looptijden had als enige een mannelijke audiocoach met coole uitspraken en in het Nederlands. Nike+ ziet er, zoals alles wat uit de koker van Nike komt, slick uit. Het is een goede app die de basis functionaliteit volledig gecovered heeft. Wat Nike+ onderscheidt van de andere vier is dat het door de hele app heen je stimuleert om jezelf te verbeteren.

Gebaseerd op mijn ervaring is Endomondo de absolute winnaar. De app werkt erg soepel. Ondanks dat het de gratis versie is, is er veel keuze en kan de app naar eigen inzicht worden ingericht. Mocht je in plaats van hardlopen een keer willen fietsen, het kan met Endomondo.

Op basis van de punten die ik in de individuele recensies heb gegeven, ziet de top vijf  van beste gratis hardloop apps van 2012 er als volgt uit.

Top vijf beste gratis hardloop app 2012

1. Endomondo – cijfer: 3.49
2. Runkeeper – 3.16
3. Nike+ – cijfer: 3.11
4. Looptijden – cijfer: 2.73
5. Runtastic – cijfer: 2.51

Conclusie: Ga ik nu lopen met Endomondo?

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Nee, ik ga niet met Endomondo verder. Ook niet met een van de andere apps. Mijn grootste irritatie is niet de app, maar de telefoon. Als ik loop wil ik zo min mogelijk bij me hebben. De tests liep ik met een Tune Belt om mijn linker boven arm, die of knelt of te los zit en dus afzakt. Daarnaast heb je nog het kabeltje van je oordopjes. Dat zwabbert er maar, vind ik vervelend. Dus ik loop voortaan weer zonder smartphone, alleen met mijn Garmin Forerunner 405 sporthorloge. Heerlijk!

Advies

Voor iedereen die een paar keer per week een rondje wil joggen is de hardloopapp een super tool! Vooral blijven gebruiken. Maar voor iedereen die toch wat fanatieker is raad ik echt aan om een GPS horloge te kopen. Ik heb mijn Garmin nu zo’n zeven maanden en nog niet een keer tegen gevallen of irritaties mee gehad. Geloof me, het is het echt waard!

1 Comment

  1. Johan

    mrt 27, 2013 at 20:05

    Ik moest er ook niets van hebben, zo’n band om je arm. Van een collega heb ik een keer een band geprobeerd. De hoes voor de smartphone zat “op” de armband en dus bungelde deze aan je arm. Tevens moest de hoes met een rits afgesloten worden waardoor de smartphone niet meer te bedienen is. Tijdens de expo van de halve marathon van Berlijn kwam ik een band tegen van Adidas. Bij deze zit de smartphone “tussen” de band in, dus strak tegen de arm en bungelt niet, is transparant aan de voorzijde en tevens te bedienen en ik moet eerlijk zeggen dat ik er geen last van heb. Ik gebruik inmiddels Endomondo al ruim een jaar met veel plezier.

    groetjes Johan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Hardloopapps