

Toch alweer even geleden maakte Garmin bekend met de Garmin Forerunner 920XT te komen, een GPS-horloge waarmee je naast je loopjes ook je zwem- en fietstrainingen mee kan bijhouden. Multisport dus, uitstekend voor triatleten. In de afgelopen dagen kwam ik er achter dat het horloge ook zeker geschikt is voor ons hardlopers.
In dit artikel een eerste indruk van de Garmin Forerunner 920XT.
Uiterlijk
Laat ik beginnen met de looks van de Garmin Forerunner 920XT. In eerste instantie viel het me niet op, maar eenmaal om de pols werd het me duidelijk dat de 920XT een flink ding is. Robuust en verre van elegant. Daarmee is het horloge, denk ik, ook minder geschikt voor de wat tengere pols van de vrouw.
Vanwege de vier knoppen aan de zijkant van het scherm doet de Forerunner 920XT mij een beetje denken aan zo’n old skool Casio-horloge, maar dan bulkier.
Ondanks dat alles vind ik de 920XT dope. Sterker nog: vanaf het moment dat het horloge door de pakketdienst werd bezorgd is het nauwelijks van mijn pols geweest. En dat is best uniek, want tot op heden droeg ik de meeste GPS-horloges alleen tijdens trainingen en niet naar mijn werk of in het weekend.
Maar goed, oordeel zelf. De Garmin Forerunner 920XT in beeld, inclusief de HRM-borstband.
Functionaliteiten
In combinatie met de HRM-run borstband legt de Garmin Forerunner 920XT ongeveer alles vast wat je wil weten over je training. Natuurlijk de basics als snelheid, duur en route, maar ook hoogtemeters en diepgaandere data met betrekking tot looptechnische zaken zoals cadans, grondcontacttijd en verticale beweging.
Net zoals de Garmin Forerunner 620 geeft de 920XT direct na je training ook hersteladvies, een schatting van je VO2max en wedstrijdpotentieel. Daarnaast las ik dat dit horloge ook extra zwemfunctionaliteiten heeft afkomstig uit de Garmin Swin en de Fenix2.
De hoeveelheid data die de Forerunner 920XT kan vastleggen werd me pas echt duidelijk tot dat ik de verschillende trainingsschermen ging instellen. In totaal kan je, verdeeld over vier schermen, 16 verschillende type data kiezen die je allemaal tijdens je run kan oproepen. Deze mate van diversiteit heb ik tot op heden bij een hardloophorloge nog niet meegemaakt.
Batterijduur
Tot nu toe ben ik onder de indruk van de batterijduur. Direct uit de verpakking was de batterij voor 70% opgeladen, ik heb ‘m vervolgens de hele dag gedragen en na een training op zaterdag via de laptop opgeladen. Er zijn nu drie dagen voorbijgegaan en de batterij is nog niet eens op de helft, dit is inclusief twee training.
Activity tracker en smart notifications
Met de Garmin Forerunner 920XT kan je ook je dagelijks beweging en slaap bijhouden en notificaties ontvangen wanneer je een nieuw e-mailberichten ontvangt of wordt gebeld. Deze twee functionaliteiten vind ik niet echt matchen met het type horloge, het voelt alsof ze deze hebben toegevoegd omdat beide momenteel erg populair zijn vanwege de opkomst van wearable devices. Des al niet te min zijn de stappenteller en slaapmonitorfunctie wel de reden waarom ik het horloge ook naast mijn training draag.
De notificaties daarentegn kunnen nog beide kanten op: handig of overbodig. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in de meeste gevallen heb ik mijn smartphone altijd op zak en hoor (of voel) ik wel of ik gebeld wordt. Gelukkig kan je via het menu kiezen of je de notificaties aan of uit wil zetten.
Configuratie
Eenmaal uit de verpakking is de configuratie redelijk eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een laptop of desktop, de bijgeleverde usb-kabel en het Garmin Express. Na installatie van dit programma is in een paar stappen de Garmin Forerunner 920XT klaar voor gebruik. Het proces wat je moet doorlopen zal ik in de uiteindelijk review uitgebreider beschrijven.
Connectivity
De bovengenoemde smart notifications zijn mede mogelijk door de connectie die je kan maken met je smartphone. Dit kan op twee manieren: via bluetooth of wifi. Beide zorgen er ook voor dat je training automatisch via bluetooth geüpload wordt naar je Garmin Connect account. En in mijn geval enkele seconden later ook naar Strava. Dit automatisch uploaden gaat trouwens niet vanzelf, je moet hiervoor wel de Garmin Connect-app op je telefoon hebben staan en het horloge vooraf hebben gekoppeld met de app. Natuurlijk kan je ook gewoon op de normale manier via de USB-kabel je training uploaden.
Review volgt
Zoals gezegd is dit slechts een eerste ervaring met de Garmin Forerunner 920XT. Ik heb eigenlijk het horloge alleen nog maar gedragen en een paar meegelopen. Echt de diepte in gegaan ben ik nog niet. Dit ga ik natuurlijk in de aankomende weken wel doen en zal dan ook in het begin van het nieuwe jaar met een review komen.