Connect
To Top

Erg dope! Running Junkies End Of The World Race

Per toeval zag ik afgelopen donderdag een tweet voorbijkomen over de Running Junkies End Of The World Race. 10K door het centrum van Amsterdam. Geen vooraf vastgesteld parcours, wel zes checkpoints die je op een bepaalde volgorde moest volgen. Cool!

Running Junkies - End of the World Race

Place to be was de Run2Day Amsterdam aan de Overtoom. Onder weg naar de locatie wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. De pre-wedstrijd vlinders in de buik waren er wel. Goed teken, ik had er zin in! Bij aankomst waren er al wat lopers present. Iedereen druk in de weer met de route en checkpoints.

Startnummer #endoftheworldrace!

A photo posted by Tim Baks (@timbaks) on

Zodra ik mijn startnummer in ontvangst neem, ontvang ik ook de locaties van de checkpoints. Oei! Vrijwel direct twijfel ik aan mijn kennis van de stad. Ondanks dat ik bijna 10 jaar in het centrum van Amsterdam heb gewoond, zijn mijn Amsterdam navigatie skills niet meer top-of-mind.

Checkpoints

 1. Museumplein, op de verhoging boven de Appie.
 2. Tjin’s, van Woustraat 17. (HQ Running Junkies)
 3. Magere Brug, de smalle brug over de Amstel in de buurt van Carré.
 4. Centraal Station, de nieuwe bus terminal aan de kant van het IJ.
 5. Leidseplein, bij de Apple store.
 6. Run2Day, Overtoom (tevens start)

De route! #endofworldrun

A photo posted by Tim Baks (@timbaks) on

Met enige twijfel over de route start ik aan de race. Een groep van zes man (met o.a. meervoudig olympisch atleet Marco Koers) neemt meteen de leiding. Mijn enthousiasme zorgt voor een eerste kilometer in 4:04. Erg rap voor mijn doen. In dit tempo zal ik nooit de volledige race volhouden. Stapje terug naar 4.20 / 4.30 en lekker genieten.

Checkpoint 1 & 2: Museumplein & Tjin’s

Checkpoint 1 is snel gevonden. De route naar het tweede checkpoint Tjin’s in de van Woustraat is me onduidelijk. Gelukkig kan ik de leiders in de verte nog zien en dus volgen. Wanneer ik het Heinekenplein op loop, moet ik vol in de remmen vanwege een horde fietsers en een tram. Jammer, de koplopers zijn nu definitief uit zicht. Nu is het zoeken. Ik weet dat Tjin’s ongeveer aan het einde van de Albert Cuijp zit. Daar aangekomen heb ik geen idee. Moet ik links of rechts de van Woustraat op? Ik besluit een stukje terug de Albert Cuijp op te lopen. Twee andere lopers komen me te gemoed, ik haak aan. Tjin’s blijkt 50 meter om de hoek te liggen. Checkpoint aantikken, nummer roepen en op naar de Magere Brug.

Checkpoint 3 & 4: Magere Brug & Amsterdam CS

Magere Brug is een landmark in Amsterdam, globaal weet ik waar de brug ligt maar vanaf de Van Woustraat is het een raadsel? Ondanks een lager tempo loop ik mee met de twee heren die me zojuist de weg naar Tjin’s hebben gewezen. Ze leiden me ook vlekkeloos naar het derde checkpoint. Van de Magere Brug naar CS moet lukken, ik versnel en maak me los van het duo. Via het Waterlooplein loop ik naar Nieuw Markt, om zo aan de rechter zijde van het station uit te komen. Aangekomen op de Nieuw Markt duik ik de Zeedijk op die op dit tijdstip flink crowded is. Achteraf gezien had ik dit beter niet kunnen doen, route via de Geldersekade was een stuk sneller geweest. Bij het station duik ik rechts onder het spoor door en via de bus opgang het nieuwe platform op. Ik zoek het checkpoint op en duik vervolgens via de trap weer naar beneden. Next up Leidseplein!

Checkpoint 5: Leidseplein

Met het CS in mijn rug beslis ik om rechts van de Nieuweszijds te blijven en vervolgens via de negen straatjes ergens aan het einde van de Leidsestraat, het Leidseplein op te lopen. In mijn hoofd een prima plan, achteraf minder succesvol. Ik schat de afstand volledig verkeerd in en duik nog voor de Raadhuisstraat al naar rechts. Wanneer ik langs het homomonument bij de Westerkerk de Prinsengracht op schiet, besef ik me dat het Leidseplein nog best ver is. De bruggen en ongelijke bestrating maken het lopen zwaar. Uiteindelijk bereik ik de Leidsestraat en loop ik met een vreemd gevoel het uitgangspubliek op het Leidseplein tegemoet. Apple store is niet te missen, maar waar is het checkpoint? Ik ontwijk wat auto’s en scooters steek de straat over en zie in mijn ooghoeken het olievat staan. Mooi, ik sprint er naar toe, geef mijn startnummer door en vervolg deze scavanger hunt naar Run2Day, het zesde en laatste checkpoint.

Checkpoint 6: Run2Day, Overtoom

Van het Leidseplein naar de Overtoom is kinderspel, dus nog even het gas erop. Kleine hapering bij het oversteken, van de tram win je het niet. Links de Overtoom op en immer gerade aus. Half way pak ik nog even een moment of fame, wanneer de cameraman een paar shots van me maakt. Doorweekt van de regen passeer ik in dik 44 minuten de finish. Prima tijd. Tevreden!

Finishing Thoughts

Ondanks dat het toch een beetje vreemd voelt om in je eentje met startnummer op de borst, op vrijdagavond half elf door de stad te rennen. Heb ik deze race als super tof ervaren. Het lopen van checkpoint naar checkpoint en zelf de route bepalen is een leuke extra dimensie. Het wordt een beetje een zoektoch, een avondtuur! Na de prijsuitreiking werd door de organisatie al aangegeven dat er meer van dit soort races volgen. Ik ben er ook dan zeker weer bij!

 

3 Comments

 1. @tim_runnershigh

  dec 23, 2012 at 14:37

  Zonder jullie had ik de 1:10 tijdlimiet niet gehaald. 🙂 Tot de volgende keer. Thnx!

 2. Wilbert

  dec 23, 2012 at 14:16

  Toch maar goed dat Jeroen (016) en ik (006) jou heb weten te behoeden voor verdwalen, Tim. En verder ben ik het helemaal met je eens: dit moet vaker gebeuren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Races & Reports

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten