Connect
To Top

Great Wall Marathon, here we come!

Joost en Chris bereiden zich in een jaar tijd 
voor op de Great Wall Marathon, één van de meest extreme marathons ter wereld.

“Dit nooit meer”.

Ik hoor het mijn collega Joost Geurtsen nog zo zeggen, dagen nadat hij zijn eerste marathon had gelopen en half kreupel op het werk verscheen. Tijdens de lunchpauze vertelde hij honderduit over de ontberingen die hij 42 kilometer lang had weten te doorstaan en dit nooit meer wilde meemaken.

Maar “dit nooit meer” is een rekbaar begrip.
 En ik, Chris Heijmans, kan het weten. Twee jaar geleden schreef ik me – een week nadat ik halfdood de finishlijn van de Rotterdam Marathon had bereikt – alweer in voor een volgende 42K. Op zoek naar een volgende adrenalinekick.

Joost was nog maar amper bijgekomen van zijn marathonavontuur, of daar ontstond ineens ons krankzinnige plan om in mei 2017 een van de meest extreme marathons ter wereld te gaan lopen: de Great Wall Marathon in China. Omdat we van hardlopen houden. Maar vooral ook omdat we allebei dol zijn op gekke plannen, avontuur en we vinden dat je het leven een beetje episch moet maken.

Waar we in godsnaam aan begonnen zijn weten we eigenlijk niet. Of we dit gaan overleven is ook een interessante vraag. Maar één ding is zeker: we gaan ervoor, en willen jullie als lezers van Runner’s High maar al te graag deelgenoot maken van dit hachelijke en interessante avontuur.

In deze eerste column stellen we onszelf even kort aan je voor door middel van een aantal vragen.

Joost, wat voor type hardloper ben jij?

Ik schaar mezelf onder de mooiweerlopers. In tegenstelling tot Chris komt het bij mij vaak genoeg voor dat ik een keer geen zin heb om te gaan hardlopen. Het doel om de Great Wall Marathon te gaan lopen zorgt ervoor dat ik uiteindelijk toch door weer en wind mijn kilometers maak. Ik ben een hardloper met een doel. Met een avontuur voor de deur houdt niets mij tegen en zorg ik ervoor dat die 42 kilometer op de Chinese Muur de mooiste kilometers ooit worden. Wat voor type hardloper ik ben? Een mooiweerloper met ambitie.

Ben jij ook een mooiweerloper, Chris?

Nee. Ik vrees dat ik tot de groep hardnekkige verslaafden behoor. Storm, slagregens of sneeuw weerhouden mij er zelden van mijn hardloopschoenen aan te trekken. En al heb ik in het weekend iets te hard gefeest; dan nog trek ik eropuit om te trainen. Ik ben bovendien een loper die enorm geniet van de vrijheid die deze sport met zich meebrengt. Ik wil overal rennen en nieuwe plekken ontdekken: of dat nou in Nederland, aan de voet van de Kilimanjaro of straks op de Chinese Muur is.
Joost, waarom deze extreme marathon? 
Ik heb een doel nodig. Toen ik vorig jaar de New York Marathon liep hield niets mij meer tegen om te trainen. Ik merkte dat ik stap voor stap steeds beter werd, en dat geeft een extreme kick. Toen ik een tijdje terug een video zag van de Great Wall Marathon werd ik zo enthousiast dat ik besloot de uitdaging weer aan te gaan. Dit wordt zo’n toffe ervaring, iets wat ik nooit meer ga vergeten. Een marathon lopen is niet iets wat je zomaar even doet. Het vereist discipline en doorzettingsvermogen. Ik ben er van overtuigd dat je alles kan als je er echt voor gaat. Dat ga ik mezelf en mijn omgeving weer bewijzen.

Geldt dat ook voor jou, Chris?

Zeker, ik sluit me helemaal aan bij het verhaal van Joost. Het past bovendien wel bij mij om zo’n extreme marathon te willen lopen. Niets is voor mij ooit te gek: ik hou van doldwaze avonturen en stort me graag onbezonnen ergens in.

Zie je nog beren op de weg, Chris?

In principe ben ik bijna het hele jaar door in marathonconditie, maar de Great Wall Marathon is wel een heel ander verhaal. Vooral ook door de meer dan 5.000 traptreden is deze race extreem zwaar. Tot nu toe heb ik altijd op gevoel getraind. Mijn PR van 03:44 op de marathon is geheel zonder schema’s tot stand gekomen. Ik verwacht dat ik voor deze marathon heel anders zal moeten gaan trainen. Wellicht ook met een schema. Dat vind ik wel spannend!

En jij Joost? Nog beren op de weg voor jou?
Ik ben gelukkig niet bang voor beren, maar realiseer me wel dat ik deze marathon niet zomaar even ga lopen. Naast m’n fulltime baan en andere hobby’s is het wat mij betreft echt een uitdaging ook de tijd te nemen voor een goede training en een goed dieet. Het grootste obstakel ben ik wat dat betreft zelf. Ik zie het vooral als een uitdaging en heb er heel veel zin in. Laat die beren maar komen!

Volg Joost en Chris ook op hun persoonlijke blog www.epicrunners.nl of via hun Facebookpagina.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Column

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten