Connect
To Top

Interview Usain Bolt: vijfjarig jubileum wereldrecords

Ter ere van het vijfjarig jubileum van zijn wereldrecords op de 100 en 200 meter. Een interview metde snelste man ter wereld: Usain Bolt.

Jouw wereldrecord op de 100m sprint is meer dan vijf jaar oud. Het is al meer dan drie decennia geleden dat een wereldrecord op de 100m sprint zo lang standhield. Waarom denk je dat jouw record van Berlijn al zo lang niet gebroken is?
Ik weet het eigenlijk niet. Voor mijzelf geldt dat ik veel blessures heb gehad in de afgelopen vijf jaar, en het was daardoor lastig om in de topconditie van Berlijn te komen die nodig is om het record te breken. In Londen voelde ik me goed, en ik kwam in de buurt, maar alles moet in je voordeel zijn voor het lopen van een recordtijd – je conditie, het weer, de baan, en als je dan een perfecte race loopt, heb je een kans.

In Berlijn lukte het je om het wereldrecord met meer dan een tiende van een seconde te verbeteren, niemand is dat eerder gelukt sinds de introductie van tijdsmeting in honderdsten van seconden meer dan vijftig jaar geleden. Is dat een essentieel onderdeel van jouw nalatenschap?
Ja, ik denk zeker dat dit er onderdeel van uit maakt. Maar gouden medailles heb ik altijd gezien als het belangrijkste in de loopbaan van een sporter, zoals bijvoorbeeld het opnieuw winnen van drie gouden medailles in Londen en het verdedigen van de recordtijden op de 100m, 200m en 4x100m. Ik kijk uit naar Rio en ik wil dan heel graag opnieuw in de positie zijn om deze medailles te winnen. En als dat zo zal zijn, dan denk ik dat mensen daar nog lang over zullen praten.

Terugdenkend aan de finale van de 100m in Berlijn, wat herinner je je van die avond?
Ik kan me deze avond goed herinneren, de atmosfeer in het stadion, daar rondlopen en het geluid van het publiek. De mensen daar waren echt briljant. Ik was in een zeer goede conditie. Ik voelde me goed, en had vertrouwen dat ik het ging doen. De baan was ook snel en ik vond de blauwe kleur van de baan ook heel fijn. Ik herinner me dat ik goed startte die avond, en dat ik heel hard door de finish kwam. Het was een geweldige avond. Ik ging daar naar toe om mijzelf opnieuw te bewijzen aan de wereld en te laten zien dat ik de beste was in mijn discipline.

En de finale van de 200m vier dagen later?
Het was een vergelijkbare ervaring. Ik kwam goed door de voorrondes heen en had dus nog genoeg energie over voor de finale, en ik wist dat ik deze energie nodig zou hebben. Toen ik uit de bocht kwam, wist ik dat ik snel liep. Ik richtte me op het meebewegen van mijn armen en opening up my legs. Ik wilde winnen, maar ik was vooral gefocust op ruim winnen en minder op een snelle tijd – maar toen ik over de finish kwam en de 19.19 op de klok zag staan, was ik echt heel gelukkig.

Nog verder terugkijkend, wanneer geloofde je er voor het eerst in dat je een wereldrecord kon lopen?
Ik kan me niet echt herinneren, want het was niet iets waar ik bewust mee bezig was. Ik was altijd een 200m loper, dat was mijn ding. Van mijn coach moest ik de 100 meter proberen, dit deed ik en kwam er achter dat ik snel was. Maar wereldrecords waren nooit iets waar ik over nagedacht.

Wat is er allemaal na New York voor je veranderd?
Dat was het moment dat de atletiekwereld echt aandacht aan me gingen besteden. Het was een Olympisch jaar, dus de sport stond in de spotlight om te zien welke atleten er in fit waren en dus was er een goede belangstelling voor me. Maar Peking was waar het allemaal begon.

Dus de legende Usain Bolt is in Beijing geboren. Heb je vooraf ooit durven dromen dat je met drie gouden medailles terugging naar Jamaica?
Ik droomde er over, maar had nooit gedacht dat het ook zou gebeuren. Volgend jaar is het WK atletiek weer in dat stadion. Ik kijk er echt naar uit om terug te gaan naar waar het allemaal begon.

Je was de eerste sprinter sinds Don Quarrie die tegelijkertijd wereldrecords op de 100 en 200 meter bezit. Kende je hem tijdens je jeugd, heeft hij je weten te inspireren?
Ja, iedereen kende Don. Als een jochie was hij een held me. Hij deed grote dingen en verhoogde daarmee het aanzien van Jamaica als atletieknatie. Wat hij deed op de 100 en 200 meter was fenomenaal. Om in een zin met hem te worden genoemd is een hele eer.

Voor de Olympische Spelen in Londen zei je dat je wilde een legende wilde worden door weer gouden medailles te winnen. Als je dit weer kan herhalen in Rio, wat doet dit dan met je?
Het is echt moeilijk voor te stellen dat iemand dit weer kan gaan herhalen. Ik ben in een bevoorrechte positie om het te gaan proberen. Als het me lukt zullen mensen met niet snel vergeten.

Wat de toekomst betreft, welke van de twee wereldrecord is de meest uitdagende?
Ik denk de 200 meter. Ik zou graag onder de 19 seconden duiken, dat is iets waar ik erg trots op zou zijn. Het is mijn doel en de mogelijkheid is er. Ik moet een heel seizoen blessurevrij blijven, dan weet ik dat ik het kan.

Waar denk je op een perfecte dag, snelle baan en in topconditie op de 100 en 200 meter op uit te komen?
Op de 200 meter kan ik er echt helemaal voor gaan. Ik heb hierover veel nagedacht, en zoals ik al zei, onder 19 seconden grens is wat ik denk ik dan kan doen. Dan zou ik helemaal tot het uiterste gaan.

Afgezien van alle records, wat heb je de afgelopen vijf jaar nog meer gebroken?
Veel Playstation-controllers. ‘Call of Duty’ online spelen is frustrerend als de internetverbinding niet goed is.

Wat maakt jou `Forever Faster’?
Alles. Het is een geweldige slogan, het is me op het lijf geschreven. Toen PUMA dit bedacht dat ik: yes – this is me.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Koffiepraat

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten