Connect
To Top

Mijn Deelname aan de TCS Amsterdam Marathon

Na 12 weken van voorbereiding was het afgelopen zondag, 21 oktober dan eindelijk zo ver: TCS Amsterdam Marathon! Uiteindelijk wordt het een top dag, maar met een bitter randje. Iets met de medaille en het parcours. Lees alles in de onderstaande blog!

Finish TCS Amsterdam Marathon 2012

Lijstje!

Zoals bij alle grote loopevenementen moet ik ook vandaag bij het Olympisch stadion wennen aan de drukte. Al die lopers bezig met de laatste voorbereidingen. Sommige gestressed, andere extreem rustig. Ik ben in al deze drukte vooral bezig om in ‘de zone’ te komen. Alleen, zonder bemoeienis van andere, klaar maken voor 42 lange kilometers. Ondanks dat ik voor de TCS Amsterdam Marathon al dagen bezig ben met het pakken, is het niet ondenkbaar dat ik bepaalde dingen ben vergeten. De onzekerheid die hiermee gepaard gaat, eindigt pas als ik alles aan en om heb. Volgende keer maar een lijstje maken.

Startvlak business

Organisatorisch zit de TCS Amsterdam Marathon prima in elkaar. Ondanks mijn flinke tas kan ik deze eenvoudig kwijt. De ingang van het Olympisch Stadion is niet gebouwd op de stroom mensen die het in de laatste 30 minuten voor start krijgt te verwerken, met als gevolg opstopping. Onvermijdelijke, maar vanwege de frisse temperatuur ook wel relaxed. Slaat de kou niet op je spieren. Eenmaal in het stadion hebben de toppers rechts een groot deel van de atletiekbaan om zich warm te lopen. Het volk wordt door middel van hekken naar verschillende startvlakken geleid. Met veel geduld neem ik plaats in het oranje startvlak. Helaas is dit geen keuze, de organisatie heeft mij dit toebedeeld op basis van opgegeven finishtijd bij inschrijving.

Hey Ho Amsterdam Marathon, Let´s Go!

Met een knal start de 37e editie van de Amsterdam Marathon. Althans dat neem ik aan op basis van reacties van de mensen om me heen. Ik ben helemaal in mezelf gekeerd. Terwijl opzwepende muziek in onverantwoord harde volumes mijn oren in knalt, neem ik nog eenmaal mijn gameplan door. Ondertussen begint ook mijn startvak in beweging te komen. Denk Heinz ketchup, langzaam. Na tien minuten passeer ik de start en zet ik mijn Garmin sporthorloge aan. Go! Althans dat is de bedoeling, de meute wil niet echt. Nog steeds Heinz. Frustratie! Move people, ik wil knallen. Op weg naar een nieuw pr. Met moeite haal ik mensen in. Links er langs, rechts nog een gaatje. Ik maak geen vrienden. Lekker belangrijk, 3:30 is het enige wat momenteel telt. Na de Amstelveenseweg draait het peloton aan lopers voor de eerste maal het Vondelpark in. Iets meer ruimte, maar niet optimaal. Weer is het zoeken naar mogelijkheden. Garmin geeft geen goede feedback. Laag tempo, hoge hartslag. Damn, dit kost energie. Om het nog erger te maken wordt het parcours direct na het Vondelpark weer smaller. Ik moet bijna stoppen. Al deze afleiding leidt uiteindelijk tot een 5K splittijd van 26:08, achteraf blijkt alleen de doorkomsttijd van 35K naar 40K langzamer is.

Matig parcours

Ik gaf het zondag na de marathon al aan op Twitter (hier, hier), het parcours van de TCS Amsterdam Marathon vind ik tegenvallen. Er ligt een prachtige stad klaar om door duizenden lopers bedwongen te worden. Een mooier VVV uithangbord voor de stad kan ik me niet voorstellen. De organisatie heeft er naar alle waarschijnlijkheid verschillende legitieme redenen voor om drie keer de Amstelveenseweg op te nemen in het parcours en twee keer het Vondelpark.
Na een eerste rondje door Amsterdam volgt het parcours van de TCS Amsterdam Marathon de kronkelingen van de Amstel richting Oudekerk. Een prachtig stuk om te lopen, zeker met de wind in de rug zoals we die hebben op de heenweg. Terug richting Amsterdam is het een ander verhaal, op sommige plekken is de wind een geduchte tegenstander. Ook op dit deel van het parcours is het krap. Samen met andere lopers, moet ik de berm gebruiken om langzamere lopers in te halen. Frustratie en het kost allemaal extra energie.

3:36:15

Terug in Amsterdam zijn we eerst overgeleverd aan de saaie, grauwe klauwen van Amstel Business Park. Vervolgens het Amstelstation, waar ik het 30K punt passeer. Ik loop nog steeds op schema, maar vermoeidheid ligt op de loer. Omstreeks de 35K slaat de vemoeidheid toe, geleidelijk gelukkig. De KM splittijden die Garmin doorgeeft lopen op. Mentaal begin ik ook minder sterk te worden. Een klein rood mannetje klimt op mijn schouder en fluistert: “Waar ben je mee bezig, man. Klein stukje lopen kan prima.” Ik weet dat als ik hieraan toe geef, het einde zoek is. Verstand op nul en gaan. Vondelpark door. Stadhouderskade voor de derde keer af. Bochtje rechts, links en dan te midden van rijen publiek rechts het Olympische Stadion in. Onder het gejoel van alle toegestroomde kijkers, trek ik nog een eindsprint en finish 30 minuten onder mijn pr in 3:36:15.

Crap medaille

“Meedoen is belangrijker dan winnen.” Sorry, dat gaat er bij mij niet in. Ik zal nooit een marathon winnen, maar wil wel een snelle tijd neerzetten. Daarnaast hecht ik veel waarde aan de medaille. Kom niet aan met een handdoekje zoals in Schoorl afgelopen februari. Ik wil gewoon een plak, denk olympische spelen. Groot en glimmend! De omvang van de TCS Amsterdam Marathon medaille is teleurstellend, maar een prima aandenken. Althans, zo denk ik voordat ik de medaille van de halve marathon heb gezien. Dat ding is vrijwel identiek aan die van de marathon. What’s up met dat? Ik loop twee keer zo ver en krijg dezelfde medaille. Ik begrijp de gedachten erachter. 1 medaille, dus een lagere inkoop. Maar dit kan je in mijn ogen niet maken. Hiermee zet je alle marathon lopers in de kou. Wat een onzin!

Mamma, sorry!

De laatste zinnen van deze post draag ik op aan mijn moeder. Mijn moeder die in de kou bij de uitgang van het Vondelpark stond te wachten op mij. Volledig gesloopt loop ik voor de tweede keer het Vondelpark uit, pak de binnenbocht en focus me op de laatste kilometers. Mijn moeder staat ondertussen aan de buitenkant van het parcours haar longen uit haar lijf te schreeuwen. Ik hoor haar niet, ik zie haar niet. Zonder ook maar een kick loop ik langs haar. Mamma, sorry!

Heb jij ook de Amsterdam Marathon gelopen? Ik ben super benieuwd naar jou ervaring!

1 Comment

  1. Kasper Voshart

    dec 15, 2016 at 22:18

    Wil je een indrukwekkende marathon met een indrukwekkende medaille, loop dan de TCS New York Marathon. Wat een ervaring en wat een medaille. Zie Youtube.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Logboek

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten