Connect
To Top

Race report: Brandloyalty Vestingloop 2015

Op 17 mei was Den Bosch voor een dag het kloppende loophart van Brabant vanwege de 11e editie van de Brandloyalty Vestingloop 2015. Lees het wedstrijdverslag.

Zondag 17 mei stond al sinds het begin van het jaar in mijn agenda als D-Day. Het moest de dag worden waarop ik de eerste helft van het loopjaar 2015 zou afsluiten met een halve marathon in Leiden. En die moest snel. Een PR, geen twijfel over mogelijk.

Shit hits the fan

Ik geloof enorm in plannen als je bepaalde doelen wilt bereiken, maar ‘dingen’ gaan zelden zoals je wilt dat ze gaan. Zo ook het bovenstaande. Op maandag 9 februari, de dag na de halve marathon van Schoorl, werd ik wakker met een dikke linkerknie. Een MRI gaf uitsluitsel, kraakbeenletsel aan de achterkant van mijn knie. Wut? Echt geen idee, maar zwakke heupspieren waren de boosdoener. Gelukkig was de kwaal met een aantal oefeningen relatief eenvoudig te behandelen.

Adios trainer

Tussen de kraakbeen ellende door gaf mijn trainer ook aan niet met mij verder te willen. Volgens de beste man had hij niet de kennis in huis om lopers van mijn ‘kaliber’ te begeleiden. Vreemd. Mijn doel, onder de drie uur op de marathon, was duidelijk tijdens het intakegesprek.

Maar goed, na vijf marathons weet ik redelijk goed wat ik wel en niet moet doen in een marathonvoorbereiding. En mocht ik er niet uit komen dan kan ik altijd nog advies inwinnen bij een van mijn Runner’s World-collega’s. Dus, chill. Geen wekelijkse schema’s meer op basis van de Karvonen-methode. Ik bepaal zelf wat ik loop en dit heeft zo z’n voordelen.

Hallo Vestingloop

In de afgelopen vijf á zes weken ben ik weer rustig de trainingsomvang aan het uitbreiden. Werken aan de basis zonder die knie te overbelasten. Zeker in de eerste weken voelde dit als een balanceeract. Wat betreft intensiteit, schoeisel en trainingsvorm was het uitproberen en dat ging niet altijd goed. Zoals bij veel dingen is het vallen en opstaan. En met succes, want vandaag stond ik voor de eerste keer weer aan de start van een wedstrijd. Hallo Den Bosch. Hallo Vestingloop.

Groots met een zachte G

Met de verwachting dat ik aan een lokaal wedstrijdje ging meedoen reisde ik af naar Den Bosch. Aangekomen bij de finish bleef er van dat lokale weinig over, het finishgebied was serieus ingericht. Groots, een optreden van Guus Meeuwis (nu we toch in Brabant zijn) had niet misstaan.

Ook de omkleed- en bagagefaciliteiten in een theater vlak bij de start waren tip top in orde. Zodoende kon ik op mijn gemak en zonder irritaties (belangrijk!!) een bakkie drinken, omkleden en bagage stallen. Ongekende luxe zo vlak voor de start van een event. Het startgebied even verderop daarentegen was niets meer dan een verzameling hekken. Zelfs te min voor de porter potty’s die weer even verderop op een ander plein stonden.

Toch ontevreden

En dan de wedstrijd. Gezien het blessureleed en de niet-specifieke voorbereiding mag ik tevreden zijn met mijn eindtijd van 1:01:39. Ik had graag onder het uur gelopen en dat geeft deze tijd een beetje een vieze nasmaak. Het is wel een pr trouwens, maar dat komt omdat ik slechts een keer eerder dezelfde afstand liep, wat toen trouwens ook een eerste wedstrijd na een blessure was. Opvallend!

Strava

Strava vertelt een hoop over wedstrijdverloop en intensiteit. Onderstaand de splits die op een na allemaal oplopen. Zoals je kan zien ging ik veel te hard van start, 10 km-tempo op 15 km is geen duurzame strategie. Ondanks dat de kilometertijden terugliepen was het van begin tot einde aanpoten en bleef de hartslag kneiterhoog. En dat maakte het een onprettige ervaring.
Kilometertijden Vestingloop 2015

Parcours en toeschouwers

Het parcours van de Vestingloop was niet heel relaxed. Het zat vreemd in elkaar. Veel rondjes en lussen die steeds weer bij een bepaalde rotonde uitkwamen. Blij dat de kilometerborden en aanwijzingen van vrijwilligers goed waren.
Wat betreft toeschouwers was het stil langs de kant. Zo af en toe een plukje mensen die de moeite hadden genomen om te supporten. Twee hoogtepunten: de Running Junkies cheering zone op de terugweg (dank Mari Durieux voor de confetti) en het gezin van Runner’s World-collega Olivier op 11 / 12 km die de longen uit hun lijf aan het schreeuwen waren. Top!

If you're not #running, you're cheering. @runningjunkies

A photo posted by Tim Baks (@timbaks) on

Résumé

De 11e Brandloyalty Vestingloop in Den Bosch: kudos voor de professionele aanpak. Iets minder kudos voor mijn prestatie en klein beetje kudos voor het parcours. En niet geheel onbelangrijk, shout-out naar Running Junkies Cristaen en Thomas voor het gezelschap onderweg. High 5 guys!

Mijn volledig Vestingloop check je natuurlijk op strava.com. Ook op Strava? Let’s connect!

2 Comments

  1. Tim Baks

    mei 29, 2015 at 05:04

    Mijn ‘go to’ wedstrijdschoen was het laatste halfjaar de Adidas Adios Boost. Voor de Vestingloop koos ik daarentegen voor de Skechers GoRun 4, een schoen waar ik tijdens trainingen al zeer lekker op had gelopen. Wilde deze graag eens testen op snelheid en dat is niet tegen gevallen.

  2. Jeffrey

    mei 24, 2015 at 21:00

    Weer een leuk stukje tim! Wat voor keuzes heb je gemaakt ten aanzien van je schoeisel? Had je met het ene paar meer klachten als met de ander??

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Races & Reports

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten