Connect
To Top

Race Report: Frankfurt Marathon 2016

De trainingsweken waren goed. Generale repetitie verliep vlekkeloos. Zat die snelle marathon onder de drie uur er nu echt aan te komen?

Na een soort van poging in Rotterdam in 2014, een degelijke in New York City en een belachelijk hard gefaalde in Berlijn, was afgelopen zondag 30 oktober de Frankfurt Marathon het toneel voor mijn vierde poging om de marathon onder de drie uur te lopen.

Marathonvoorbereiding

Zoals iedere marathon, begon ook deze met een plan. De basis van was de teleurstellende Berlijn Marathon in 2015. In de Duitse hoofdstad ging na dertig kilometer het licht uit en werden de laatste twaalf een langzame shuffle richting de Brandenburger Tor. Ik weet de schade niet te beperken en finish in 3:16 uur.

In Frankfurt wilde ik voorkomen dat ik weer vroegtijdig zou stranden

In het artikel ‘De vier belangrijkste learnings van mijn marathonvoorbereiding’ ga ik dieper in op wat ik denk wat de oorzaak was van het Berlijn debacle. In het kort komt het op het volgende neer. In een goede marathonvoorbereiding gaat het niet om totalen, het gaat erom wat je met de kilometers doet.

In Frankfurt wilde ik voorkomen dat ik weer vroegtijdig zou stranden en nam daarom contact op met trainer Rob Veer. Ik ken Rob nog uit mijn Runner’s World-tijd, waar ik als online manager heb gewerkt. Voor het magazine schrijft hij bijna maandelijks trainingsartikelen en is ieder jaar als trainer bij het Runner’s World Dreamteam betrokken. De jarenlange kennis van Rob was in mijn ogen de juiste impuls die ik nodig had om die marathon onder de drie uur van mijn bucketlist af te halen.

Frankfurt Marathon

Waarom de Frankfurt Marathon?

De wedstrijd is laat in oktober en dus is de kans op slecht weer (koud) aanzienlijk. Ik doe het namelijk niet zo goed in warme omstandigheden, zie bijvoorbeeld mijn Halve van Haarlem race report van enkele weken geleden. Daarnaast is het parcours, op twee bruggen na, zo plat als een pannenkoek. Wat wel zo lekker is als je probeert je beste marathon ooit te lopen.

Ik vloog op vrijdag met vertrouwen richting Frankfurt. De laatste trainingsweken waren goed verlopen. Als generale repetitie liep ik een halve marathon in Leiden, die ik in 1:25 wist te voltooien. Ook de twee taperweken verliepen volgens plan. Met andere woorden, ik was er klaar voor.

Strategie

Mijn strategie voor de marathon was eenvoudig, iedere kilometer zou ik 4:14 of sneller moeten gaan. Ik wist vooraf al dat het een zware opdracht zou gaan worden. Mijn tijden op de halve bijvoorbeeld zijn net op het randje van wat je nodig hebt om een marathon onder de drie uur te lopen. Onmogelijk is het zeker niet en ik houd wel van een uitdaging.

Frankfurt Marathon parcours

Frankfurt Marathon 2016

Het Frankfurt Marathon-parcours is voor toeschouwers best wel briljant. De eerste veertien kilometer lopen kriskras door het centrum heen. Vervolgens een lus van ongeveer twintig kilometer de stad uit en door de buitenwijken van Frankfurt, om vervolgens weer een kilometer of zeven kriskras door stad de lopen. Door deze opzet is het voor toeschouwers erg makkelijk om hun loper meerdere keren aan te moedigen gedurende de wedstrijd zonder zelf heel veel meters te maken.

Eerste helft

De start van de marathon was niet al te relaxed. Veel gedrang in de minuten voor het startschot maakte het een zeer onprettige en zelfs een beetje gevaarlijke situatie. Als iemand met kwade wil (ik denk er in dat soort situaties toch over na) toen iets had gedaan waren er absoluut slachtoffers gevallen. Maar dit zijn momentopnames en waarschijnlijk niet representatief voor de startvakken en toen eenmaal het startschot was afgegaan was dit gevoel ook weer direct weg. Ik mocht!

Vooraf had ik me voorgenomen om in het eerste uur zoveel mogelijk te ontspannen. Een kilometer boven de 4:14 minuten? Maak je niet druk. Spaar zoveel mogelijk energie voor dat laatste uur, dat ik in gedachten had omgedoopt tot de zwarte doos. Geen idee wat er in die periode zou gaan gebeuren. Een ding is zeker, op een bepaald moment gaat het zwaar worden. Dus rustig aan in die beginfase, zoveel mogelijk besparen voor zwaardere tijden.

Tweede helft

Het eerste uur verliep nagenoeg volgens plan. In zestig minuten liep ik veertien kilometer, inclusief een 30-seconden-plaspauze. Ook in het tweede uur wist ik weer ongeveer veertien kilometer af te leggen. Ik ging dus op schema de zwarte doos in. Dat laatste uur waarin je eigenlijk constant aan het afwachten bent of er iets gaat gebeuren en wanneer. De kans dat er iets gaat gebeuren is groot. De vraag is alleen wanneer en hoe hard?

Dat laatste uur waarin je eigenlijk constant aan het afwachten bent of er iets gaat gebeuren

Ik liep met de Garmin Forerunner 35 (review); een lichtgewicht GPS-horloge met ingebouwde hartslagmeter. Zoals bij de meeste wedstrijden lopen de kilometermarkeringen op het parcours niet gelijk met het horloge. Ook in Frankfurt was dit het geval en naar mate de marathon vorderde, werd het verschil steeds groter. Ik gaf het weinig aandacht: als ik die 4:14 minuten per kilometer maar, bleef lopen dan was er niks aan de hand. Het uiteindelijke verschil liep op tot ongeveer 800 meter.

Terwijl ik de buitenwijken van Frankfurt achter me laat en het centrum in loop, laat die zwarte doos voorzichtig zijn inhoud zien. Hoe dichter ik bij de finish kom, des te meer moeite ik krijg om enigszins in de buurt te blijven van het doeltempo. Ik probeer door te pakken, maar krijg het niet meer voor elkaar. Dan vliegt opeens trainingsmaatje Lineke voorbij die in de laatste kilometers een opleving te pakken heeft. Ze moedigt me aan, ik probeer aan te haken maar moet al snel weer lossen.

Finishen in de Festhalle

De finish van de Frankfurt Marathon is in de Festhalle, een grote evenementenhal naast de start in het midden van het centrum van Frankfurt. Normaliter staan er popsterren van wereldformaat in deze hal, tijdens de Frankfurt Marathon is de hal helemaal ingericht voor lopers. Inclusief rode loper, lichtshow, muziek en natuurlijk erg veel publiek. Zoals je zou begrijpt, was dit iets waar ik naar had uitgekeken. Niet alleen omdat het de finish is, maar vanwege de hele ervaring er omheen. Het viel een beetje tegen en was zelfs een beetje onaangenaam. Je gaat van redelijk koude buitentemperatuur (ongeveer 12 graden) in een klap naar een warme en dampende hal. Mijn lichaam had het er moeilijk mee.

Bij de top vijf procent

Zoals je waarschijnlijk al begrepen hebt na de afgelopen alinea’s, wist ik de Frankfurt Marathon dus niet onder de 3 uur te lopen. Ik finishte in 3:03:49 uur. Eerste helft liep ik in 1:30:49 en tweede in 01:33:00.

Al met al houd ik aan de Frankfurt Marathon een dubbel gevoel over.

3:03 uur is een geweldige tijd voor iemand met mijn verleden. Vijf jaar geleden was ik nog 15 kilo zwaarder, sportte ik helemaal niet en was ik fan van de lokale snackbar en pizzeria. Maar ik had een doel gesteld en die heb ik niet gehaald, dus vanuit dat standpunt is het een teleurstellend resultaat. Als ik mijn tijd vergelijk met andere lopers, dan is het een meer rooskleuriger verhaal. De organisatie verwachtte namelijk zo’n 26.000 finishers, dat betekent dat ik met mijn 3:03 (1296e plaats) bij de top vijf procent finishers zit en dat voelt erg goed.

What’s next?

Het sub-3-marathonhoofdstuk kan ik helaas nog niet afsluiten.

Wanneer ik weer een poging ga doen, is nog niet duidelijk. In 2017 zal dat zeker niet zijn, omdat ik ergens eind januari voor de eerste keer vader word. Mogelijk in 2018 en misschien wel in Boston, want met mijn 3:03 uur liep ik wel 7 minuten onder de kwalificatietijd van mijn leeftijdsgroep voor deze marathon.

En zoals loopmaat Anton-Jan (de Rand van het Land) doorstuurde via WhatsApp na de marathon: “Soms komt iets naar je toe als je het juist loslaat.” Een quote van schaatser Sven Kramer maakte na zijn overwinning op de 1500 meter tijdens de KNSB-Cup in Groningen. En dat is exact de route die ik ga volgen.

11 Comments

 1. Arjen

  dec 12, 2016 at 22:35

  Dat ‘heb het altijd een mooie site gevonden’ sloeg op het feit dat je er mee stopt 🙂 Verkeerde reactie bij verkeerde post. Maar ergens klopt ie ook wel weer!

 2. Arjen

  dec 12, 2016 at 22:34

  Jammer en herkenbaar! Heb het altijd een mooie site gevonden. Geniet van wat er komen gaat en succes in 2018 met je sub3. Wie weet komen we elkaar wel tegen!

 3. Tim Baks

  nov 8, 2016 at 10:43

  Thanks, Kirtsy!

 4. Tim Baks

  nov 8, 2016 at 10:42

  Bedankt, Bart!

 5. Bart Quist

  nov 8, 2016 at 01:40

  Balen dat je je doel niet hebt gehaald, maar nog steeds een geweldige prestatie waar je trots op mag zijn!

 6. Marcel van Boxtel

  nov 7, 2016 at 09:22

  Mooi verhaal Tim! Leuk om je een beetje te volgen in je voorbereiding op de marathon, en goede, open en eerlijke evaluatie. Herkenbaar ook met die km-aanduidingen, die afwijken van je horloge. Ik houd dan zelf altijd vast aan de km-aanduidingen van de organisatie, maar houd dan wel de km-tussentijden van mijn Garmin aan. Als controle op de juiste snelheid. Maar die insteek: loslaten en dan kijken of het komt, mee eens, maar een marathon is geen 1.500, dus zal de voorbereiding toch goed moeten zijn. Maar na een goede voorbereiding: het komt zoals het komt…

 7. Thomas E

  nov 6, 2016 at 19:34

  Ik weet hoe je voelt. Na een 3:00:06 in Rotterdam ben ik keihard aan snelheid gaan werken, met een kapotte achilles als gevolg. Nu na 6 maanden niet rennen begint die marathon kriebel weer te komen…. Er komt nog wel een kans!

 8. kirsty de smit

  nov 6, 2016 at 13:21

  Mooi geschreven en helemaal meegeleefd!! Next time gaat het je zeker lukken. Succes

 9. kirsty

  nov 6, 2016 at 13:21

  Mooi geschreven en helemaal meegeleefd!! Next time gaat het je zeker lukken. Succes Kirsty

 10. leo baks

  nov 6, 2016 at 10:18

  Weer een goed verhaal Tim.
  Zo helemaal eerlijk.
  Je hebt de poging gedaan en helaas niet gehaald.
  Maar wat Anton-Jan en Sidney Minnaar zeggen lijkt me een goeie om te onthouden.
  Je tijd blijft heel erg goed en wees toch maar een beetje trots.

 11. Sidney Minnaar

  nov 5, 2016 at 10:51

  Mooi verhaal. Open en eerlijk geschreven. 3.03 uur op de marathon is van grote klasse! Te doelgericht bezig zijn kan je juist verder van je doel brengen. Vertrouwen en loslaten helpen je om je doel te halen. Succes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Races & Reports

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten