Connect
To Top

Race report: Halve Marathon van Haarlem

Op weg naar de Frankfurt Marathon liep ik de halve marathon van Haarlem, een prachtige wedstrijd met een pittig karakter.

Sinds november 2011 noem ik Haarlem ‘mijn stad’. Een paar maanden nadat ik er woonde maakte ik ook mijn allereerste hardloopkilometers. Sindsdien heb ik al hardlopend veel van de prachtige omgeving verkend. Het is daarom vreemd dat ik tot de dag van vandaag nog nooit had mee gedaan aan de halve marathon van Haarlem, hét jaarlijkse hardloopevent van Haarlem.

Halve marathon van Haarlem

De halve marathon van Haarlem start aan de voet van de Sint-Bavokerk op de Grote Markt en kent naast de 21.1 km ook nog een 5 en 10 km, kidsrun en natuurlijk de fantastische kabouterrace waarin vier en vijf jarige vergezeld door vader, moeder, opa of oma een rondje van 700 meter door de stad rennen.

Doel: 1:29:59

Zoals je misschien wel weet ben ik in voorbereiding op de Marathon van Frankfurt volgende maand. De halve marathon van Haarlem paste volgens mijn trainer Rob Veer dan ook prima in mijn trainingsschema. En zo geschiedde…

De opdracht die ik meekreeg voor deze ‘halve’; finishen in 1:29:59 uur, wat marathontempo is.

Zomerse omstandigheden

De dag begon met een dosis inspiratie vanuit Berlijn. Wat lopen die Kenianen en Ethiopiërs toch loeihard terwijl het er zo effortless uit ziet. Door de marathon, die ik een jaar eerder zelf liep, had ik de juiste vibe te pakken. Het weer dacht er precies hetzelfde over, een zeer lekker zonnetje straalde aan een strak blauwe lucht. Prima weer om te luieren in de tuin of op het strand, een halve marathon lopen daarentegen.

De halve marathon is gebaseerd op het aantal deelnemers de hoofdafstand van het hardloopevent. Om exact 13:45 uur werd het startschot gegeven, ruim 1000 lopers vertrokken in de richting van de duinen. Mijn start was verre van ideaal, ik bevond me ergens midden in het vak en moest daarom flink zigzaggen in de eerste kilometer.

Alle zeilen bijzetten in de duinen

Het parcours van de halve marathon van Haarlem loopt vanuit de stad naar de duinen tikt Zandvoort aan en weer terug. Van ongeveer zeven tot veertien kilometer ben je in de duinen en dat is het uitdagende deel van de hardloopwedstrijd. De heuvels waar je overheen moet zijn net genoeg om je uit je ritme te halen en je hartslag een tik omhoog te geven. Ik moest alle zeilen bijzetten om mijn tempo enigszins vast te houden.

Eenmaal de duinen uit kreeg ik de rekening meteen gepresenteerd. Ik wist niet waar ik het moest zoeken. Lood in mijn benen en mentaal was het op. Tot aan de finish bleef dat vervelende stemmetje in mijn hoofd praten: “Even wandelen is best oké. Het mag. Even maar.” Met diverse mantra’s weet ik door te duwen, maar ondertussen loopt mijn tempo wel iets terug. Om het nog erger te maken, de gozer waar ik al een tijdje bij loop moet ik loslaten.

Finish

In de eindfase van de wedstrijd, ergens rond twintig kilometer, schiet het kort in mijn linker hamstring. Ik moet even gas terugnemen, maar weet mede door de aanmoedigingen van een loper weer snel door te pakken. En het zien van de Sint-Bavokerk aan de horizon helpt. De finish is nabij.

De laatste meters van de halve marathon van Haarlem zijn gaaf. Je loopt door twee winkelstraten heen die vol staan met mensen, denk een milde versie van Stratumseind tijdens de Eindhoven Marathon. Het stimuleert me en weet ondanks de pijn en mentale vermoeidheid met een opgeheven hoofd de finish te passeren: 1:29:40 uur. Net even sneller dan de opdracht, missie geslaagd.

Race report: halve marathon van Haarlem

Matig positief over resultaat

Ondanks het behalen van mijn doel van 1:29:59 houd ik een beetje een matig gevoel over aan deze wedstrijd. Over vijf weken moet ik in hetzelfde tempo twee keer deze afstand lopen.  Toegegeven, het was warm en met een trainingsweek van tachtig kilometer liep ik op vermoeide benen. Toch, ben ik er niet gerust op. Het is vooral het mentale deel waar ik mee zit. Na vijftien kilometer was het min of meer op. Het had in deze fase van mijn de marathonvoorbereiding makkelijker moeten gaan. ‘Silver lining’ is dan weer wel dat ik niet heb opgegeven en ben doorgegaan.

Al met al een prima training op weg naar een snelle marathon in Frankfurt al had ik graag wat makkelijker gelopen.

2 Comments

  1. Tim Baks

    okt 3, 2016 at 20:29

    Thanks, Mari! Op naar de volgende halve op 16 oktober. Wat dan de laatste test is voor Frankfurt. Spannend!

  2. Mari

    okt 2, 2016 at 20:31

    Top gedaan Tim, ook dat mentale stuk. Je bent niet gaan wandelen al zei dat stemmetje dat. 80 km in de benen en ook nog eens bij rtl late night, logisch dat je het zwaar had.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Races & Reports

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten