Connect
To Top

Race report: Halve Marathon van Haarlemmermeer

De weg naar een marathon onder de drie uur loopt via Hoofddorp en omstreken.

Een marathon lopen onder de drie uur. Dat is al enige tijd het belangrijkste punt op mijn bucketlist. Vorig jaar faalde ik twee keer (Rotterdam en New York City). Later deze maand doe ik in Berlijn, de stad waar in totaal al tien keer een nieuw wereldrecord werd gelopen, een derde poging.

Halve Marathon van Haarlemmermeer

Gisteren liep ik mijn allerlaatste echt harde effort in de marathonvoorbereiding. De afsluiting van een aantal zware weken én het startschot van de taperperiode. Je zou het kunnen zien als een generale repetitie. Een pittige training waarmee ik de tweede helft van de marathon probeer na te bootsen. Het is een combinatie van een rustige duurloop gevolgd door een halve marathon op beoogd marathontempo.

En zo stond ik afgelopen zondag aan de start van de Halve Marathon van Haarlemmermeer.

Haarlem naar Hoofddorp

De harde effort begon met een duurloop van 10 km van Haarlem naar Hoofddorp. Tempo was geen issue, vond het vooral belangrijk om niet met een te hoge hartslag te lopen. Ik koos er daarom ook voor om in een relatief lage hartslagzone de kilometers naar Hoofddorp af te leggen.
Helemaal tevreden over mijn hartslag was ik niet. Een dag eerder liep ik in dezelfde zone richting Zandvoort en terug. Toen kwam ik gemiddeld uit op 135 BPM, nu lag het gemiddelde op 143 BPM. Waarschijnlijk hadden de bagage (kleding en slippers voor na de wedstrijd, banaan, telefoon, gels en vaseline) waarmee ik liep en het drukke ochtendprogramma er iets mee te maken.

Grappig voorval tijdens de duurloop naar Hoofddorp.

Na ongeveer zeven kilometer voelde ik druppels op mijn linkerkuit. In eerste instantie dacht ik aan een lekkende waterzak, maar die had ik niet bij me. Zweet dan? Dat had bij warmere omstandigheden een goede optie kunnen zijn. Maar wat bleek? Een potje vaseline en banaan in hetzelfde zijvakje gaan niet samen. De banaan was niet opgewassen tegen de klappen van het potje dat meebewoog op de loopbeweging. Met flink wat prut als resultaat. Gelukkig kon ik bij aankomst in Hoofddorp de ergste schade met water wegwerken.

Best zenuwachtig

Het is bijna 12:00 uur als ik me naar vormen wurm in het startvak. Verschillende mannen om mij heen staan met hun arm in de lucht in de hoop zo sneller verbinding te krijgen met een satelliet. Blijft een apart volkje, die hardlopers. En als ik me het goed herinner heeft Runner’s World hoofdredacteur Olivier Heimel over dit tafereel ooit een mooi redactioneel geschreven.
Anyhow. Na een korte speech van de lokale bakker (Ik heb 6000 bolletjes voor jullie gebakken.) en hoofdsponsor werd het startschot gegeven. Ik zeg het je eerlijk, ik ben best zenuwachtig. Wat nou als ik faal?

Parcours

Zoals op bovenstaande kaart te zien is lijkt het parcours van de Halve Marathon van Haarlemmermeer niet erg spectaculair. Het eerste deel is dat ook niet, voornamelijk rechtdoor. Het tweede deel is andere koek. Een aantal vervelende klimmetjes zorgen ervoor dat mijn kilometertijden met seconden omhoog schieten. Gelukkig zijn de laatste kilometer naar de finish relatief ontspannen vanwege de wind in de rug.

Ik weet uiteindelijk als 14e (5e van mijn leeftijdsgroep) in 1:26:50 uur te finishen. Een nieuw PR op de halve marathon, al heb ik volgens Strava exact 21 km gelopen.

Resumé

Zeer tevreden met het resultaat. Niet alleen vanwege die tien kilometer vooraf, maar ook omdat dit mijn derde achtereenvolgende dag hardlopen was. Ook het verloop van de wedstrijd verliep soepel. Toegegeven. Ik kreeg het in de laatste kilometers wel zwaar, maar ik ben niet hele kapot gegaan. We kunnen dus spreken van een geslaagde test. Een mooie confidence boost richting de Berlijn Marathon later deze maand.

Jetzt geht’s los!

Benieuwd naar het wedstrijdverloop in detail? Check het op Strava.

3 Comments

 1. leo baks

  sep 14, 2015 at 11:51

  Hallo Tim,

  Heb genoten van je verslag van de Haarlemmermeer Run 2015.

  Groeten,
  Leo.

 2. Tim Baks

  sep 12, 2015 at 15:07

  Hi Pieter, wat leuk om te horen dat ik je heb kunnen helpen naar een mooie tijd (1:27,18 voor je tweede halve, wow!). En eerlijk: ik had het best moeilijk, vooral het deel door het Haarlemmermeersche Bos was pittig. Gr. Tim – RH

 3. Pieter de Jager

  sep 8, 2015 at 15:21

  Hoi Tim, een belangrijk deel van de wedstrijd maakte jij gang voor mij.
  Dat hielp mij vervolgens aan een mooi pr bij mijn 2e halve marathon.
  Bij tijd en wijle wel frustrerend om te zien hoe makkelijk het jou ogenschijnlijk af ging terwijl ikzelf al aardig aan het lijden was 🙂
  Succes met de marathon!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Races & Reports

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten