Connect
To Top

Report: Halve Marathon van Leiden

Een verslag van de halve marathon van Leiden. Geen perfecte omstandigheden, wel een prachtige uitslag.

Na een succesvol traildebut en een aardig snelle 15 kilometer tijdens loop van de Leidsche Rijn, stond vandaag, zondag 26 mei, een nieuwe post-blessure uitdaging op de agenda: Halve marathon van Leiden.

Van een gedegen voorbereiding kan niet worden gesproken. Ja, ik heb na mijn kuitblessure weer redelijk wat goede weken kunnen maken, maar mentaal zwerft de blessure nog door het hoofd. Elke training is er wel even een moment dat ik iets denk te voelen. Ik had niet verwacht dat ik na ruim vier weken nog steeds bezig zou zijn met de blessure. Enfin, als ik moet afgaan op de dagen voorafgaande aan deze halve marathon van Leiden, zou het een dramatische dag geweest zijn. Een redelijke baantraining op woensdag werd opgevolgd door twee moeizame en onbestemde looptraining op vrijdag en zaterdag.

Bietensap

Ondertussen op donderdag wel gestart met een bietensapkuur, want uit onderzoek is gebleken dat bietensap de prestatie aanzienlijk kan bevorderen. Bieten zijn namelijk een goede bron van nitraat, die in de mond omgezet wordt in nitriet. Vervolgens gaat ons lichaam ermee aan de slag en maakt er stikstofmonoxide van. Een verhoogde concentratie hiervan zorgt uiteindelijk voor de positieve werking in het lichaam, onder meer effect op de bloedstroming en spierconcentratie. In andere woorden: je spieren trekken optimaler samen met minder energie.

Vreemde start

Een onrustige nacht luidde de dag van de halve marathon in. Ik had mezelf ten doel gesteld om in ieder geval onder de 1:35 te lopen, wat een dik PR zou betekenen. De start verliep iets wat opmerkelijk. Dit kwam ten eerste omdat ik geen zicht had op de daadwerkelijk startlijn. Ten tweede was er ook geen ‘MC’ die alle lopers opjutte. Niet aftellen of een duidelijk startschot. Ineens kwam het startveld in beweging.

Ik passeer de startlijn en activeer mijn Garmin GPS-horloge, de race is begonnen! Het is druk, eerste kilometers staan dan ook in het teken van langzamere lopers inhalen. Met krappe stukken en zeer onhandig geparkeerde auto’s, is dit nog best een uitdaging. De wind in deze begin fase is in de rug. Als de meute uit is gewaaid over het parkoers, is tempo maken geen probleem. Ik loop makkelijk, geen pijntjes en kan mijn tempo (4:25 / 4:30 min/km) goed vasthouden.

Nu wind mee, betekent in de tweede helft wind tegen. Ik beslis daarom iets in te houden en te wachten op de straffe tegenwind die komen gaat. Al zigzaggend door het landschap en dorpjes als Zoeterwoude en Hazerwoude maak ik eenvoudig mijn kilometers. Tien kilometer punt passeer ik in 44:31. Kilometers schieten voorbij. De gevreesde wind daarentegen houdt zich koest. Op momenten dat er wind staat, maak ik slim gebruik van mijn relatief kleine lengte en duik ik achter een langere loper.

Einsprint

Ook na 17 kilometer voelen de benen nog goed, ik besluit daarom te versnellen. De jongen waarmee ik de afgelopen kilometers heb samen gelopen kan niet mee. Ik moet toegeven; de jongen eraf lopen voelt lekker. De kilometers tot de finish voelen als vliegen. Kilometer 17 gaat in 4:23, 18 in 4:20, 19 in 4:16, 20 in 4:10 en met als klap op de vuurpijl kilometer 21 in 4:07. Fantastische eindsprint, laatste kilometer is meteen ook de snelste. Love it!

De data

Conclusie

Terugkijkend op deze heerlijke ochtend in Leiden kan ik concluderen dat dit een uitslag is met potentie. Voorbereiding was niet goed, maar niet optimaal. Achteraf herstelde ik snel en ook een dag later voelen de benen goed. Geen spierpijn, zelfs niet stijf. Ik kan dus nog dieper. Of dit de bietensap is? Jij mag het zeggen. Volgende wedstrijd doe ik wel weer een kuurtje. Enfin; de magische 1:30 grens op de halve marathon ligt dichter bij dan verwacht. Let’s go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Races & Reports

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten