Connect
To Top

Op naar de saaiste hardloopwedstrijd van Nederland

Joost en Chris van Epic Runners trainen voor de Great Wall Marathon, deze maand loopt de weg via 33 lange kilometers over de Afsluitdijk.

“En…. Nog hardgelopen?”

Nadat ik Joost eerst tien minuten lang heb uitgehoord over zijn vakantietrip naar Kroatië ben ik toch wel erg nieuwsgierig hoe het ervoor staat met zijn conditie. En of hij nog kilometers heeft gemaakt de afgelopen weken. De Great Wall Marathon mag dan nog dik negen maanden ver weg zijn, maar er staat ons binnen een week een andere uitdaging te wachten: de Afsluitdijk Open. Een 33 kilometer-wedstrijd over – inderdaad – de Afsluitdijk.

Deze race staat ook wel bekend als saaiste hardloopwedstrijd van Nederland. Het parcours is namelijk één recht stuk asfalt. Eentonig en geestdodend. Met als het tegenzit 33 kilometer lang tegenwind. En dat ook nog eens in het holst van de nacht. Mijn startschot klinkt om 04:30. Publiek zal er dus ook wel niet zijn.

Lijdensweg

Eigenlijk is het gekkenwerk. Even rekenen leerde me namelijk dat ik uiterlijk om 01:15 uit Utrecht weg moet rijden, wil ik op tijd in het startvak staan. Ga ik dan van te voren nog slapen, of haal ik maar weer een nachtje door – zoals ik wel vaker doe, maar dan na een feest of festival? En kun je eigenlijk wel presteren in het holst van de nacht?

Gelukkig loop ik samen met Joost! Kunnen we deze lijdensweg lekker samen ondergaan. In de auto beetje zeiken over het belachelijke tijdstip. Om vervolgens de zon te zien opkomen, te genieten van het eenzame parcours en een prachtige wedstrijd te lopen.

Of toch niet?

Tijdens zijn vakantie heeft Joost allerlei toffe dingen gedaan. Maar van lopen is alleen bar weinig terecht gekomen. Wat ook al het geval was in de weken voordat hij vertrok. Zijn agenda was namelijk tot aan de nok toe gevuld met afspraken en verplichtingen. Heftige werkweken van meer dan vijftig uur, in zijn vrije tijd nog even de Rubberboot Missie in Utrecht organiseren. Met moeite heeft hij een keer de tien kilometer aangetikt. Laat staan dat hij de afgelopen tijd in de buurt is gekomen van de 33. Joost twijfelt over de Afsluitdijk.

“Ik maak mezelf kapot als ik ‘m loop.”

Dat denk ik zelf stiekem ook. Ik kan me ook niet voorstellen dat hij de finish haalt met zo’n belabberde voorbereiding.

Een dag later is zijn twijfel weg.

“Ik ga ‘m niet doen.”

Lekker dan.

Nadat ik een kleine teleurstelling heb weggeslikt, kan ik er wel weer om lachen. We staan best wel voor een interessant uitdaging, wij tweeën. Het contrast tussen ons kan soms namelijk niet groter.

Waar Joost het nogal eens laat afweten als het op trainen aan komt, ben ik regelmatig té fanatiek. Niet alleen loop ik hard; ik maak ook nog eens graag lange fietstochten en doe ik aan krachttraining en yoga. De dertig kilometer heb ik de afgelopen twee maanden minstens vier keer aangetikt. En als ik eenmaal in mijn hoofd heb dat er vandaag dertig of meer kilometers op het programma staan, dan worden die ook gelopen. Punt. Pijn onderweg? Pech dan. Niet zeiken en doorlopen. Hoort bij de marathonspirit.

Die houding heeft mij al veel euforische momenten gebracht. Maar ook minder leuke. Soms heb ik geen idee waar bij mij de stop-knop zit. Mijn lijf geeft bovendien niet altijd aan wanneer het mooi is geweest, en dus is er altijd het risico van overtraining. Iets waar ik het komende jaar heel alert op zal moeten blijven tijdens het trainen voor de Great Wall Marathon.

Maar eerst gaan we die Afsluitdijk maar eens even te grazen nemen.

O nee, niet ‘we’.

Joost ligt zaterdagnacht gewoon lekker in zijn bed terwijl ik – gehuld in de voor hardlopers welbekende grijze vuilniszak – naar het startvak schuifel op het meest onzalige tijdstip ever.

Het is niet eerlijk.

Maar stiekem vind ik het tegelijkertijd ook een sterke keuze, al baalt Joost zelf enorm van zijn eigen inschattingsfout.

Want luisteren naar je lichaam is voor iedere sporter eigelijk extreem belangrijk. Wat niet gaat, dat gaat niet.

Zou ik zelf ook eens vaker mogen denken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Column

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten