Ieder jaar in juli kijkt de trailrunning-wereld naar Silverton, een klein plaatsje in de Noord-Amerikaanse staat Colorado. Waarom? Vanwege de Hardrock 100. Een prestigieuze ultramarathon door de Rocky Mountains.
Ghost Town
Begin jaren ’90 was Silverton hard op weg om een ‘ghost town’ te worden. De mijnbouw was net stopgezet en daarmee verdween ook de werkgelegenheid in de regio. Een nieuwe inkomstenbron was hard nodig en daarom werd in 1992 voor de eerste keer de Hardrock 100 georganiseerd.
Deelnemen aan de Hardrock 100
Deelnemen aan de Hardrock 100 betekent ongeveer 160 kilometer afzien in de San Juan gebergte. Het parcours voert de deelnemers over 13 bergpassen die gemiddeld 3500 meter hoog zijn. Met 4282 meter is Handies Peak het hoogtepunt van Hardrock 100. Deelnemers mogen uiterlijk 48 uur over de 160 kilometers, gemiddelde finish tijd ligt rond de 41 uur. Snelste man is momenteel Kilian Jornet (22:41:35 uur) en bij de dames is dat Diana Finkel (27:18 uur).
Onvoorspelbaar
De race verloopt zelden vlekkeloos. Vanwege de hoogte is het weer bijna onvoorspelbaar. Deelnemers worden vaak overvallen door flinke onweersbuien met hagel, sneeuw en pittige windstoten en met sneeuwbuien. En dan te bedenken dat het parcours, waar mogelijk, wegen volgt die de mijnwerkers ook ooit hebben gebruikt. Dat waren nog eens bikkels. Niet heel vreemd dus dat die spirit met de wedstrijd wordt herdacht.
Kissing the Rock
De bovenstaande video is de trailer van een nieuwe film over Hardrock 100. Kissing the Rock is een referentie naar de finishtraditie van de wedstrijd. In plaats van onder een finishboog doorlopen moet je een grote witte steen kussen, dit tafereel staat ook wel bekend als ‘Kiss the Hardrock’.
Kissing the Rock is een productie van Matt Trappe en zal medio februari 2016 te bekijken zijn.
Geen video te zien? Check ‘m dan op YouTube.