Connect
To Top

Wijckloop ’12. Een Taaie Rakker!

TCS Amsterdam Marathon staat voor de deur, op het moment van schrijven nog 14 nachtjes slapen voordat ik voor een twee keer het koningsnummer van de atletiek ga afleggen. 42195 meter knallen, waarvan naar alle waarschijnlijkheid een aanzienlijk deel op het tandvlees.

Om het wedstrijdgevoel te ontwikkelen schreef mijn marathon trainingsschema afgelopen week een 10K wedstrijd voor. Na rondvraag op Twitter werd het duidelijk dat 7 oktober populair is onder de organisatoren. Met de Breda Singelloop, Sloterplasloop, Océ-Loop en 10K van Drachten genoeg keus. Vanwege het diverse parcours en locatie heb ik uiteindelijk gekozen voor de Wijckloop in Wijk aan Zee.

Na de Dam tot Damloop met 50.000 lopers is de Wijckloop een hardloopevenement van een heel ander kaliber. Klein, gezellig en persoonlijk. Start en finish bij revalidatiecentrum Heliomare aan de Relweg met uitzicht op de Kennermerduinen, het speelterrein van de 10K.

2K strand

Onder heerlijke omstandigheden word ik samen met nog 320 andere enthousiaste 10K en 16K lopers om half elf in de ochtend weggeschoten. Ik ga weg op een tempo van 4:30 min/km. Strategie: eerste KMs gebruiken om in de wedstrijd te komen, vervolgens versnellen. Doel is om ergens rond de 42 en 43 minuten te eindigen. Na een paar bochten verhard, lijdt het parcours ons direct het strand op. 2K over wat op eerste gezicht een vlakke, harde zandlaag lijkt. Schijn bedriegt! Elke stap zak ik een klein beetje weg. Dit kost energie! Daarnaast begint mijn mp3 kuren te vertonen. Ik friemel nog wat, maar het mag niet baten. Geen muziek! Wat een begin.

Kennermerduinen

Wijckloop 2012 - Ik net voor de finish!

Via een stijle opgang het strand af de Kennermerduinen in. Een prachtige omgeving die door de organisatie uitstekend benut is. Resultaat een zeer uitdagend parcours. Veel korte, scherpe bochtjes en voldoende duinen waar menig mountainbiker niet op komt. Om niet te veel tempo te verliezen val ik elke duin aan alsof het de laatste is. Inmiddels heb ik geen besef meer van de omgeving. Ik ben helemaal in mezelf gekeerd. Aanmoedigingen van de vrijwilligers komen nauwelijks aan. Focus ligt volledig op het parcours. Kilometer negen gaat in, ik negeer de drankpost en zet een eindsprint in. Ik laat de duinen achter me en loop het Heliomare terrein weer op, toch nog even aanzetten. Ik passeer de finish in een respectabele 45:04, ruim boven mijn doel maar ik ben tevreden. Alles gegeven, heerlijk stuk gegaan. ’s Middags blijkt dat mijn eindtijd goed is voor een 8e plek bij de heren overall. Nog steeds 6 minuten verwijderd van de nummer 1 en 40 seconden achter de eerste vrouw.

Doen!

Wijckloop is een prachtig hardloopwedstrijd, met een super uitdagend en divers parcours. Kleinschalig opgezet evenement met een persoonlijke benadering. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij!

Foto: Ben Langeveld

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Races & Reports

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten