Connect
To Top

Wat moet je meenemen naar een marathon?

Iedereen heeft zo zijn eigen dingen, maar er zijn een aantal essentials die in je sporttas moeten zitten als je naar een marathon gaat.

Ontvangers van de Runner’s High Weekly, de gratis wekelijkse e-mail nieuwsbrief van Runner’s High, zal dit bekend in dit oren klinken. Ik loop as. zondag mijn zevende marathon.

Na Rotterdam (2x), Amsterdam, Eindhoven, New York en Berlijn sta ik aanstaande zondag aan de start van de Frankfurt Marathon.

Vrienden, collega’s en trainingsmaatjes hebben me in de afgelopen maanden vaak raar aan gekeken als ik ze vertelden dat ik naar Frankfurt ging. Mijn redenering is eigenlijk best simpel:

 1. Ik zocht een marathon laat in het seizoen, zodat de kans op ‘slecht’ weer groter is. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar zowel Eindhoven als New York liep ik in zeer slechte omstandigheden naar een fantastisch eindtijd.
 2. Ik zocht een vlak parcours dat paste bij mijn ambitieuze doel. Na een 3:01 uur in New York en een ‘mislukte’ 3:16 in Berlijn (hoi, man met de hamer) heb ik ook voor Frankfurt het doel om die magische drie uurs grens te breken.
 3. Ik vind het tof om een marathon te lopen in een stad waar ik nog niet eerder ben geweest.

En eigenlijk is mijn keuze helemaal niet zo vreemd. Twee jaar voordat Wilson Kipsang in 2013 het marathonwereldrecord liep in Berlijn, wist hij in Frankfurt het toenmalige record op vier seconden na te benaderen. Daarmee is Frankfurt nog altijd een van de snelste marathons ter wereld.

Morgen vlieg ik naar Frankfurt, dat betekent dat ik zo ongeveer nu terwijl ik dit blogje aan het tikken ben mijn spullen zou moeten pakken. Maar wat neem ik eigenlijk mee naar een marathon in het buitenland? Onderstaand een overzicht van alle hardloopspullen die ik mee ga nemen richting Frankfurt.

 • Hardloopschoenen
 • Short + Shirt + Sokken
 • Garmin Forerunner 35 GPS-horloge (review volgt volgende maand) + oplader (zo belangrijk!).
 • Gels: Al vraag ik me af of deze door de douane heenkomen. Dit staat er op de website van Schiphol: “Vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal 100 ml.” Een gel heeft een inhoud van 34 gram. Het kan beide kanten opgaan. Ik ben benieuwd.
 • Vaseline: voor het tegengaan van schuurplekken en bloedende tepels.
 • Nathan Hipster: de geweldige heupband voor tijdens het lopen om gels en andere dingen in mee te nemen. Check mijn review.
 • Armwarmers: ondanks dat de weersvoorspellingen prima zijn (14 graden, licht bewolk) is het tijdens de start en eerste kilometers kil.
 • Petje, muts of bandana: weet nog niet of ik iets ga dragen, maar het gaat absoluut mee.
 • Tweede kledingsetje: voor mijn loslooprondje op zaterdag en dient ook als backup. Voor je weet maar nooit.
 • Oude trui en joggingbroek: voor over mijn hardloopoutfit om warm te blijven voor de start.

Wat zit er allemaal in jouw sporttas naar een marathon of andere hardloopwedstrijd?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Gear

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten