Connect
To Top

Getest: New Balance Fresh Foam 1080 Rome

Onlangs lanceerde New Balance de Fresh Foam 1080 Rome. Mirte van Girls on the Move testte de hardloopschoenen.

Getest: New Balance Fresh Foam 1080 Rome

De afgelopen weken deed ik mijn hardlooptrainingen op de New Balance Fresh Foam 1080 Rome. Tijdens verschillende soorten trainingen en op diverse ondergronden testte ik deze neutrale schoen. Snel, langzaam, kort, lang, ik probeerde het allemaal uit!

Pasvorm

Het gaat er bij hardloopschoenen natuurlijk om dat ze bij je voeten en loopstijl passen, maar ik geef het maar gewoon toe, ik wil het liefst ook mooie schoenen! In dit geval werd ik blij verrast: de New Balance Fresh Foam 1080 Rome is een mooi model met een leuk kleurtje. Naast al mijn roze en paarse hardloopschoenen zijn deze blauwe pareltjes meer dan welkom.

Bij het passen kom ik erachter dat ze net iets groter uitvallen dan normaal. Mijn andere New Balance-hardloopschoenen maat 9,5 zitten als gegoten, bij de Fresh Foam 1080 Rome zou ik voor een half maatje kleiner gaan. Desondanks heeft de schoen een fijne pasvorm. Hij sluit goed om de voet en heeft voorin genoeg, maar niet té veel ruimte in de breedte.

Duurloop

Mijn eerste training op de New Balance Fresh Foam 1080 Rome is een rustige duurloop.

De schoenen zitten lekker, voelen stabiel en geven veel ondersteuning en goede demping. Normaal gesproken loop ik op een wat lichtere schoen met een drop van 4mm (hoogteverschil van de zool van de hiel naar teen) en het verschil merk ik: de Fresh Foam 1080 Rome heeft een drop van 8mm en is dus iets zwaarder. Voor mij als voorvoetlander is deze ‘hoge hak’ niet ideaal, maar tijdens de duurloop vormt het geen probleem.

Eén minpuntje: ik vind de schoenen vrij warm. Ik denk dit komt door de zijkanten die van dik kunststof zijn. Ik moet ook oppassen dat ik ze niet te strak strik, want dan begint het al snel te knellen. Ietsje losser dus en dan lekker lopen, want dat doen ze!

Tempotraining

Ik testte de hardloopschoenen ook op de atletiekbaan. Wat ik eigenlijk al verwachtte, bleek te kloppen: de New Balance Fresh Foam 1080 Rome is niet gemaakt voor een snelle intervaltraining. Waar het bij een duurloop geen probleem is dat de schoen wat zwaarder is, stoort mij dit bij een snelle training wel. Ik mis de reactiviteit en snelle afwikkeling, iets wat bij een tempotraining gewenst is.

Samenvattend

De New Balance Fresh Foam 1080 Rome is een stabiele schoen met een fijne pasvorm en veel demping. Perfect voor de neutrale loper die met name rustige duurlopen doet en het lijkt me ook een zeer geschikte schoen voor een beginnende hardloper. Ondanks dat ik als voorvoetlander prima kan rennen op de Fresh Foam 1080 Rome, zou mijn voorkeur toch uitgaan naar een schoen met een kleinere drop. Voor een intervaltraining raad ik aan om een lichtere, meer reactieve schoen te pakken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Gear

Runner's High maakt gebruik van cookies. Door de site te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten